„Az én gyerekem nagyon megszenvedett ezért a halálért” – 23 évesen halt meg Krisztián, mert darabos ételt kapott a kórházban

A kis gengszter – így hívta anyukája Krisztiánt, aki mindig élettel teli, vidám fiú volt. Kiss Istvánné 8 gyereket fogadott örökbe, közülük 7 fogyatékkal élő. Egyikőjük a Down-szindrómás Krisztián, akinek ma már üresen áll a szobája. 2020 októberében covid-gyanúval került kórházba, majd másnap délután megfulladt. Kiss Istvánné azt mondja, csak este tudta meg, hogy fia nincs többé. Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az orvost és az ápolót. Az anya azt RTL Híradónak azt mondta, egyedül annyit szeretne elérni, hogy a fogyatékkal élők is emberséges bánásmódot kapjanak a kórházakban.

A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja egy Tolna vármegyei kórház orvosát és ápolóját.

A vád szerint az egyik nő ápolóként, a másik szakorvosként dolgozott a kórházban, ahova 2020. október 24-én este vették fel Krisztiánt. Krisztiánnál- vele született betegsége folytán - nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

Krisztiánt 2020. október 25-én reggel a kórházban megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Édesanyja telefonon érdeklődött az állapota iránt, őt tájékoztatták arról, hogy a beteg megfelelően reggelizett, darabos ételt fogyasztott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is. Az orvos feltüntette a lázlapon a sértett speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután Krisztián etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel Krisztiánt. Az orvos ehhez hozzájárult, az ápoló pedig segített a betegnek enni, őt kanállal etette. 

Krisztián az ebéd elfogyasztása után fulladozni kezdett. Az orvos megpróbálta a légutakat szabaddá tenni, de beavatkozása ellenére a beteg meghalt. 

A vádlottak megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték Krisztián állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek.

Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !