A budapesti rendőrök véget vetettek egy csalássorozatnak, ahol nem létező áruk hirdetésével verték át az embereket

Üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt indított eljárást a BRFK IV. Kerületi Rendőrkapitánysága - közölte honlapján a rendőrség.

Az elkövetők minden egyes sértett megtévesztésénél ugyanazt a sémát használták; 2022 októberében valódi kereskedelmi háttérrel nem rendelkező cégek honlapjait hozták létre, amivel megtévesztették az embereket, majd különböző termékeket-, számítástechnikai alkatrészeket, tűzifát, bútorokat, élelmiszereket- hirdettek interneten. A valósághű üzlet elhitetésére felvettek üzletkötőket is, akikkel munkaszerződést is kötöttek. A mit sem sejtő alkalmazottak feladata a hirdetések közzététele volt. 

 A hatóságnak egy feljelentésen keresztül jutott tudomására a csalássorozat. Az első sértett 2022. november 16-án kérte a rendőrség segítségét, mivel 5 köbméter tűzifát rendelt, majd előre utalással kifizetett 164 ezer forintot. Több héten keresztül a csalók telefonon hitegették, míg végül felkereste az interneten bejegyzett cég terézvárosi székhelyét. Ott jött rá, a hirdetésnek nem ő az egyetlen áldozata;  találkozott egy másik férfival, aki hasonló panasszal ment oda, azonban nem jártak sikerrel, mert ott csak egy székhely-szolgáltató cég üzemelt.

 A fővárosi nyomozók eljárást indítottak, mely során kiderítették, hogy az internetes csalásokkal több embert vertek át. Volt, aki kanapét fizetett ki előre, mások videókártyákat rendeltek. Egy sértett két kamionnyi tűzifát fizetett ki, közel kétmillió forint értékben.

Az eddig elvégzett nyomozások szerint a csalók több mint ötszáz megrendelés után szedtek be pénzt, ahol egyetlen esetben sem teljesítették a kiszállítást. A kár meghaladja az ötvenmillió forintot és a gyanú szerint a sértetti kör bővülni fog. 

Az újpesti rendőrök azonosították a feltételezett elkövetőket; egy nőt és két férfit 2023 márciusában, három férfit pedig  április 15-én fogtak el. A gyanúsítottakat kihallgatták, majd három férfit – akik a csoport értelmi szerzői voltak – őrizetbe vettek és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. Hárman szabadlábon védekezhetnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !