Vádat emeltek hét ember ellen, akik közel 3 milliárd forint adót csaltak el

A Fejér Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és további bűncselekmények miatt vádat emelt egy férfival és hat társával szemben, akik a központi költségvetésnek 2,9 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Fejér Vármegyei Főügyészség keddi közleménye szerint a gyanúsított által irányított bűnszervezeti rendszerben a munkavállalókat az elkövetéshez felhasznált gazdasági társaságokba bejelentették, a legális működés látszatának fenntartása érdekében az adóhatóság felé a be- és kijelentésükre vonatkozó adatlapokat megküldték.

A munkavállalókat a megrendelő társaságok részére kiközvetítették, azonban annak ellenére, hogy a megrendelő társaságok a kölcsönzési díjat teljes körűen kifizették, az adó- és járulékbevallási, illetve befizetési kötelezettségnek csak részben tettek eleget.

A gyanúsított, miután a bűntársaival a költségvetést károsító tevékenységgel felhagyott, azt újabb gazdasági társaságba átjelentve, a valós adó- és járulékbevallási kötelezettség elhallgatásával folytatta tovább a tevékenységét, majd a "dobott" társaságok nevében benyújtott adó- és járulékbevallások önellenőrzésére adott utasítást.

Az önellenőrzésben utólagosan a valós munkavállalói létszám alapján a valós adó- és járulékbevallási kötelezettség feltüntetésére került sor, azonban az önellenőrzési bevallás benyújtásával egyidejűleg a korábban eltitkolt adó- és járulék befizetése nem történt meg.

Az ekkorra már jelentős adóhátralékkal rendelkező társaság ellen az adóhatóság kezdeményezésére felszámolási eljárás indult, így az adóhiányt sem lehetett behajtani - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !