Több mint 2 millió forintos átverés

A Keszthelyi Járásbíróság előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott arra a nőre, aki valótlan hirdetésekből jutott pénzhez, míg férfi ismerőse a kicsalt összegekhez való hozzáférést biztosította.

Az elsőrendűvádlott nő egy ismeretlen férfival 2020 szeptembere és novembere között álneveken különböző fiktív termékeket – pl.  fürdődézsa, trambulin, babakocsi, műkörömszett, jakuzzi – kínált eladásra két internetes hirdetési oldalon. Az árucikkeket kitalált felhasználóneveken, más hirdetésekből lementett fényképekkel és műszaki leírással tették közzé. Az érdeklődőkkel a weboldalak levelező rendszerén keresztül és telefonon tartották a kapcsolatot. A vevőknek a vételár, illetőleg az előleg kifizetésére az elsőrendűvádlott bankszámla adatait adták meg. A nő 2020. szeptember 8. napján nyitott bankszámlát, azonban 2020. szeptember 16-ig nem jutott hozzá a bankkártyájához, így nem tudta levenni róla a sértettek által utalt összegeket. Annak érdekében, hogy az elsőrendűvádlott hozzájusson a pénzhez, megkérte a másodrendű vádlottat, hogy adja meg neki a bankszámlájához tartozó adatokat és a bankkártyáját. A nő összesen négy alkalommal 531.000 forintot utalt át és vett le a férfi számlájáról. A másodrendű vádlott tudta, hogy az elsőrendűvádlott valótlan hirdetésekből jutott pénzhez, s azzal, hogy megadta a számlája és a bankkártyája feletti rendelkezési jogot, azt a látszatot keltette, hogy az elsőrendűvádlott nem a sértettek megtévesztésével szerezte a pénzt, hanem azt a másodrendű vádlott bocsátotta a rendelkezésére. Az elsőrendűvádlottnak és ismeretlen társának összesen 98 embert sikerült átverniük. Az okozott kár 2.203.244 forint.

A vádlottak a történteket elismerték, a bűnösségüket beismerték és a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak. A Keszthelyi Járásbíróság az elsőrendűvádlottat 1 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntettében és 97 rendbeli társtettesként elkövetett csalás vétségében, míg a másodrendű vádlottat pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendűvádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, a másodrendű vádlottat pedig 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Továbbá elrendelte mindkét vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet mindkét vádlott vonatkozásában – a polgári jogi igények kivételével – jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !