Szerelmi bánat miatt lépett a bűn útjára egy férfi

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelyben egy férfit közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolt az ügyészség.

A váddal egyező ítéleti tényállás szerint a terhelt a cselekményét megelőzően élettársi kapcsolatban élt, amely viszony úgy ért véget, hogy párja szakított vele. A vádlott nem tudta feldolgozni a szakítást, ezért 2021. június 22-én felhívta a 112-es segélyhívót és valótlan bejelentést tett mondván: bomba fog robbanni délután az egyik budapesti rendőrkapitányságon – amelynél a korábbi élettársa dolgozott. 

A terhelt a vádiratban írtakkal egyezően elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a férfi nyilatkozatait elfogadta, ezért az ügyészi és védői felszólalásokat, valamint a vádlott utolsó szó jogán elhangzott beszédét követően – az ügyész indítványával egyezően – mondta ki bűnösnek a vádlottat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon közveszéllyel fenyegetés bűntettében bűnösnek talált férfit 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztéssel és 1 év közügyektől eltiltással sújtották, továbbá elrendelték a vele szemben – hasonló bűncselekmény elkövetése miatt – korábban kiszabott 1 év 6 hónap szabadságvesztés végrehajtását is.

A bíróság az ítélet szóbeli indokolásában abbéli reményét fejezte ki, hogy ez a relatív súlyos büntetés beláttatja a terhelttel azt, hogy milyen következményei vannak a cselekedeteinek. Az eljáró bíró kifejtette azt is, hogy a fokozatosság elve és a büntetési célok figyelembevétele mellett nem látja reális lehetőségét annak, hogy a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásánál enyhébb büntetés visszatartaná a férfit a hasonló cselekmények elkövetésétől, hiszen a korábbi felfüggesztett szabadságvesztésnek esetében nem volt visszatartó ereje. A szabadságvesztés büntetés tartamának kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság többek között a beismerést, azt, hogy a terhelt idős szüleiről gondoskodik. Súlyosító körülmény volt viszont, hogy röviddel a cselekménye előtt ugyanilyen típusú bűncselekmény elkövetése miatt felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabtak ki vele szemben.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője pedig 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent az esetleges jogorvoslat bejelentésére. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !