Rendőrségi adatokkal kereskedőket ítéltek el első fokon

A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa végrehajtandó-, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, valamint több ügyvédet és azok ügyfeleit hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-t.

Az első fokon meghozott ítélet nem jogerős - tartalmazza a közlemény.

A vádirat lényege szerint az ügy egyik fő vádlottja az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes, aki 2012-2013-ban, anyagi ellenszolgáltatásért - alkalmanként pár százezer forintért - cserébe, budapesti ügyvéd ismerőseinek, illetve azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért cserébe, magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében - egy vádlott-társával együtt - a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben, a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy másik rendőrrel együtt, még 2008-2009-ben egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket adjon ki.

Az is szerepelt a vádban, hogy egy másik volt hivatásos rendőr - szintén egy rendőr társa közbenjárásával -, anyagi ellenszolgáltatás fejében elintézte, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson - ismertették.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratában összesen 13 vádlott - 5 rendőr, 2 ügyvéd, 6 civil - szerepelt, egy civil azonban az eljárás során elhalálozott. A törvényszék katonai tanácsa a rendőr vádlottak közül négyet 2-4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, az ötödik hivatásos vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügyvéd vádlottakat a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte, az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek - olvasható a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !