Pszichoaktív szer hatása alatt okozott halálos balesetet egy férfi Szekszárdon

A Szekszárdi Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult büntetőeljárás.  

Az ítélet szerint a vádlott Szekszárd lakott területén kívüli útszakaszon, a MOL üzemanyagtöltő állomást és az 56-os számú főutat összekötő szervízúton bódult állapotban, pszichoaktív szer befolyása alatt közlekedett egy Fiat típusú személygépkocsival, az autóban rajta kívül még ketten utaztak. Amikor a vádlott a szervízút és az 56-os számú főút kereszteződéséhez ért, akkor a KRESZ szabályait megszegve, az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget az 56-os számú főúton haladó személyautónak. Az autó sofőrje ugyan vészfékezést hajtott végre, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni, így a személyautó elejével a vádlott által vezetett gépjármű jobb hátuljának ütközött. Az ütközés következtében a vádlott által vezetett személyautó jobb hátsó ülésén helyet foglaló, biztonsági övet nem használó utasa az ajtó oldalüvegén keresztül kiesett a járműből. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a kórházba szállítását követően a szakszerű orvosi ellátás ellenére életét vesztette. A jobb első ülésen utazó személy 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlott, valamint a másik autó sofőrje és utasa a balesetben nem sérültek meg. 

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a vádlottat – az ügyészi indítvánnyal egyezően – 4 év 5 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, 4 év közügyektől eltiltásra, valamint végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !