Felelőtlen magatartásával súlyos balesetet okozott egy 19 éves sofőr

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 19 éves sofőrrel szemben, aki felelőtlen magatartásával súlyos balesetet okozott.

A vád szerint a friss jogosítvánnyal rendelkező férfi a 3. számú főúton Kerecsend felé közlekedett autójával, melyben négyen utaztak.  A vádlott a megengedett sebességhatáron belül haladt, amikor utasait ijesztgetni akarta, ezért a jármű kormányát a gépkocsiban hallgatott zene ritmusára, szándékosan jobbra-balra rángatta, nem foglalkozva azzal, hogy ezáltal mindannyiuk életét és testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. Az egyik elkormányzás során a sofőr a járművével lehaladt az útról, majd onnan visszakormányozva elvesztette uralmát a kocsi felett, végül a bal oldali útpadkára sodródott, ahol felborult.

A balesetben a biztonsági övet nem használó egyik kiskorú utas a járműből kirepült, és 8 napon túl gyógyuló sérülést, a koponyacsont törését és agysérülést szenvedett el.  A sértettnél a baleset miatt memóriazavar alakult ki, ami maradandó fogyatékosságnak minősül.

A balesethez a vádlott azon KRESZ szabályszegése vezetett, mely szerint a járművel az időjárási és forgalmi viszonyoknak, valamint az útviszonyoknak – az út vonalvezetésének és állapotának – megfelelően kell közlekedni. Az eredmény bekövetkezéséhez hozzájárult az is, hogy a kiskorú sértett nem használt becsatolt biztonsági övet. Amennyiben a biztonsági övet használta volna, a járműből nem esett volna ki, és a maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérülései nem alakultak volna ki.

A járási ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja, mely bűncselekménynek a büntetési tétele kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Az Egri Járási Ügyészség a most benyújtott vádiratában mértékes indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Ennek keretében a vádhatóság két év végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, illetve három év közúti járművezetéstől eltiltás kiszabásra tett indítványt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !