Át akarta verni a rendőröket az ittas gépkocsivezető

Ittasan, eltiltás hatálya alatt vezetve okozott balesetet egy gépkocsivezető Nyírbátorban, majd mielőtt elhagyta volna a helyszínt, egy kiskorú utasát ültette a volán mögé, így akarta átverni a rendőrséget.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint közlekedési szabálysértések miatt már többször eltiltották a vezetéstől a 22 éves nyírségi férfit, aki egyébként vezetői engedéllyel nem is rendelkezett korábban. A vádlott szeszesitalt fogyasztott, majd gépkocsiba ült, amellyel Nyírbátor belterületén közlekedett a Debreceni úton. Mellette ült a járműben a testvére, míg a hátsó ülésen egy kiskorú ismerőse utazott. A férfi ittassága miatt nem észlelte az előtte forgalmi okból álló személygépkocsit, ezért annak fékezés nélkül nekiütközött. A vétlen gépkocsiban ülő sértett nő több töréses sérülést szenvedett, melyek maradandó fogyatékossággal gyógyultak meg. Megsérült a vádlott gépkocsijában utazó kiskorú ismerőse is, ő nyolc napon belül gyógyuló horzsolásokat, zúzódásokat szenvedett.

A vádlott az ütközés után a gépkocsival egy kerítésnek hajtva állt meg, ahol kiszállt a gépkocsiból, majd a testvére kérésére a hátul utazó kiskorú sértett ült a volán mögé, a vezető pedig beszállt a hátsó ülésre. A vádlott nem sietett a másik gépkocsi vezetőjének a segítségére, ezt helyette a testvére tette meg, míg ő a gépkocsi volánjánál tartózkodó kiskorú ismerősével megbeszélte, hogy mit fognak hazudni a kiérkező rendőröknek. A vádlott még egy ideig nézelődött a helyszínen, majd onnan eltávozott, csak tíz perc múlva jött oda vissza, ahol a rendőrök látták rajta, hogy feltehetően ittas, ezért vérvételre előállították. A férfi vérében közel egy ezrelék volt az alkoholtartalom, ami enyhe fokú ittas állapotnak felel meg.

Az ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével és eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétségével vádolja a férfit, és azt indítványozta a vádiratban, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor a bíróság három év és két hónap börtönbüntetésre ítélje, négy évre tiltsa el a járművezetéstől, illetve három évre a közügyektől.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !