Adócsalókkal szemben emelt vádat az ügyészség

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette a Tatabányai Járási Ügyészség két cégvezetővel szemben nyújtott be vádiratot, akik több milliós vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség .

A vádirat szerint az egyik férfi tagja és ügyvezetője volt egy tatabányai székhelyű gazdasági társaságnak. A kft. szerződéses kapcsolatban állt egy budapesti székhelyű céggel, amelynek képviselője 16.693.000 forint bruttó összegben állított ki hamis számlákat. A hamis számlákat a tatabányai kft. ügyvezetője befogadta, majd azok ÁFA tartalmát jogosulatlanul levonásba helyezte az adóhatósághoz elektronikus úton, 2020. november 19. napján benyújtott, a 2020. I. és II. negyedévre vonatkozó ÁFA bevallásokat érintő önellenőrzésekkel.

A tatabányai cég ügyvezetője a jogosulatlan ÁFA levonással 4.507.110 forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Őt tettesként, a hamis számlák kiállítóját bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a büntetlen elkövetőkkel szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint a tatabányai cégvezetővel szemben pénzbüntetést is szabjon ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !