Többmillió forint értékű mezőgazdasági eszközöket és terményt loptak el

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb 1 hónap időtartamra elrendelte a letartóztatását annak a 35 éves férfinek, akivel szemben jelentős értékre, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás - közölte a Veszprémi Törvényszék. 

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított és társai 2023 januárjában több alkalommal egy füredi borászat területéről tulajdonítottak el különféle, szőlő- és talajműveléshez használt mezőgazdasági eszközöket, mellyel a borászatnak 16.000.000 forint kárt okoztak. 

2023 januárjában a Tapolca, Tüskésmajorban található bekerített területre is bementek a kapun lévő láncot elvágva, majd az épület ajtaján lévő lakatot is levágták és a tároló épületből kukoricát és lucerna vetőmagot tulajdonítottak el. 

A telephelyre január végén ismét visszatértek, ahonnan ismét fémzárolt lucerna vetőmagot tulajdonítottak el. A két cselekménnyel 8.134.500 forint lopási és 10.000 forint rongálási kárt okoztak. 

A gyanúsított és társai megalapozottan gyanúsíthatók továbbá azzal, hogy 2023 januárban egy borgátai kft. tulajdonában lévő telephelyről eltulajdonítottak egy 470.000 forint értékű mezőgazdasági gépet, majd 2023 februárban a fenti telephelyről megpróbáltak eltulajdonítani egy egyedi gyártású mezőgazdasági szártépőt, de mivel megzavarták őket cselekményükben, így a szártépőt hátrahagyták, és a helyszínről elmenekültek. 

Megalapozottan gyanúsíthatóak továbbá azzal is, hogy 2023 január 5-ét megelőzően egy tagyoni bekerítetlen szőlőbirtokról eltulajdonították a birtokon üzemelő villanypásztor tápegységét úgy, hogy a vezetékeket levágták, továbbá eltulajdonítottak egy mulcsozó gépet. A lopással összesen kb. 1.100.000 forint kárt okoztak. 

A gyanúsított cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll, törvényes képviselője az édesanyja. 

A férfi korábban már volt büntetve, a terhére rótt bűncselekményeket a gyanú szerint különös visszaesőként követte el, ellene jelenleg egy másik büntetőeljárás is folyamatban van.

A bíróság a bűnismétlés veszélyére tekintettel, valamint a szökés, elrejtőzés veszélye miatt látta indokoltnak a gyanúsított letartóztatását.

A végzés ellen a gyanúsított, a védő és a gyanúsított törvényes képviselője fellebbezést jelentett be, így az nem vált véglegessé, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !