Tippmixre költötte az elsikkasztott pénzt egy postai dolgozó Borsodban

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a postai dolgozónak az ügyében, akivel szemben sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás - közölte Miskolci Törvényszék. 

A megállapított tényállás szerint a vádlott teljesítési segédként dolgozott egy borsodi település postáján. A férfi 2021 októberétől tippmixen – azért, hogy a szerencsejáték-forgalmazásból származó jutalékot növelje és rendszeres haszonra tegyen szert – nagyobb összegű fogadásokat kötött, melynek ellenértékét a fogadással egyidejűleg nem fizette meg, hanem a postai készpénzállományból vagy az ügyféli készpénzátutalási megbízásokból későbbi időpontban fedezte. A vádlott a „sárga csekkek” ellenértékeként átvett összegekkel nem számolt el az átvétel napján, csak „csúsztatva”, hiszen a keletkezett hiányt a későbbi befizetésekkel töltötte fel.

A sértett által lefolytatott helyszíni vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a vádlott több, mint 500 esetben az összesen 5,5 millió forint készpénzátutalási megbízással több napos késéssel számolt el, a kezelésében lévő készpénzállományban mintegy 1,5 millió forint összegű hiány volt, míg közel 1 millió forint átvett összeggel nem számolt el. 

A férfi azért, hogy tevékenysége során az általa okozott hiányt leplezze, néhány készpénzátutalási utalványt aláírt a címzettek helyett, azonban a részükre fizetendő összeget később adta át. 

A bűncselekménnyel okozott kárt a vádlott megtérítette. 

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 1 év 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 400.000 forint pénzbüntetésre és 2 év postai közreműködő és teljesítési segéd foglalkozástól eltiltásra ítélte. 

Az ítélet jogerős. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !