Kisteherautóval akart ráijeszteni a volt élettársára egy férfi Tapolcán

A Tapolcai Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült több mint 90.000 forint bűnügyi költség megfizetésére - közölte a Veszprémi Törvényszék. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott tehergépkocsival közlekedett Tapolcán, utast nem szállított. A vádlott a Keszthelyi úttól kezdve a volt élettársát szállító személygépkocsit követte egy tapolcai óvoda épületéig. A személygépkocsi leparkolt az óvoda előtti, sárga vonallal megjelölt területen, közvetlenül mögötte 8-10 méterre a körforgalomban megállt a vádlott is az általa vezetett kistehergépkocsival, figyelve a személygépkocsi utasait. Ezt követően a személygépkocsi jobb oldali hátsó üléséről kiszállt a sértett, annak érdekében, hogy a vádlottal közös gyermeküket elhozza az óvodából. 

A vádlott ezt látva a személygépkocsi bal oldala mellé állt, az óvoda épületének bejárata felőli oldalon, majd amikor a sértett a személygépkocsit megkerülve az óvoda felé haladt, a kistehergépkocsival megindult az úttesten átfutó sértett irányába intenzív gyorsítással annak érdekében, hogy a sértettet megijessze. A vádlott a kistehergépkocsit nagy gázadással a járdán ekkor már sietősebben futva közlekedő sértett felé irányította. A sértett a járdára felhajtó vádlott elől menekülve beszaladt az óvodába. A vádlott ezt követően lendületesen a személygépkocsi mellé tolatott, és szitkozódva kiabált annak vezetője felé, aki megijedve a vádlott magatartásától a 112-es segélyhívószámot tárcsázta. A vádlott ezután a személygépkocsi mögé tolatott, keresztben elfoglalva a személygépkocsi mögötti útszakaszt. Eközben kijött az óvodából a sértett a gyermekével, amikor a vádlott ismét nagy gázadással a személygépkocsi bal oldalához állt, majd mivel a sértett és a gyermek beült az autóba, hátramenetet kezdett a személygépkocsival párhuzamosan. A vádlott a kisteherautót jobbra hátra kormányozta akadályozva a személygépkocsi kitolatását, majd a Tapolca, Keszthelyi út irányába elhagyta a helyszínt.

A vádlott fenti magatartásával – közlekedési szabály szándékos megszegésével – a sértett életét, testi épségét szándékosan, közvetlenül veszélyeztette.

Az ítéletet a vádlott és a védője tudomásul vette, az ügyész a büntetés súlyosításáért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős; másodfokon a Veszprémi Törvényszék hoz majd döntést az ügyben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !