Ítéletet hirdettek az újpesti autókereskedő megölésével vádolt férfiak ügyében

A Fővárosi Törvényszékaz I. rendű vádlottat emberölés, a II. rendűt felbujtóként elkövetett emberölés, a III. rendűt pedig bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, továbbá mindhárom személy bűnösségét megállapította társtettesként, csoportosan elkövetett kifosztás bűntettében is. Az I. rendű vádlottat ezért halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 19 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat pedig 11 év szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra és 500.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozata mindhárom férfi esetében fegyház.

Az ítélet szerint a sértett 10 millió forintot adott kölcsön a II. rendű vádlottnak azért, hogy az a pénzt megforgassa, majd haszonnal visszaadja neki. Egy idő után a sértett megpróbálta visszaszerezni a pénzét, de az adósnak nem állt módjában visszaadni azt. Bár a II. rendű terhelt ezen anyagi természetű nehézségéről beszélt a vele baráti viszonyt ápoló I. és III. rendű vádlottnak, ők azonban nem tudtak segíteni neki a probléma megoldásában. Miután a sértett már többször kérte a II. rendű terhelttől a számára kölcsönadott összeg visszaszolgáltatását, a vádlott azt vetette fel a barátainak, hogy meg kell ölni a férfit. Az I. és a III. rendű vádlott vállalkozott a cselekményben való részvételre, s el is kezdték megszervezni a tett végrehajtását. Az I. rendű terhelt az interneten utánanézett annak, hogy hogyan lehet eltüntetni, illetve milyen anyagban lehet feloldani egy holttestet, továbbá annak is, hogy hogyan kell fojtózsinórt készíteni és azzal megfojtani valakit. A II. rendű vádlott nátrium-hidroxidot vásárolt, a III. rendű pedig többek között a holttest elrejtésére szolgáló gödör kiásásában segédkezett. Később közösen vásárolták meg a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges drótkötelet is. 2019. május 6-án kora délután a II. rendű terhelt előbb a – munka- és pénzkereseti lehetőség ürügyén Szentendre külterületére csalt – sértettet, később pedig az I. rendű vádlottat vette fel az autójába. A Szentendrére vezető út alatt a hátsó ülésen helyet foglaló I. rendű vádlott megfojtotta a sértettet, majd annak holttestét a korábban már kiásott gödörbe temették. A vádlottak a sértettnél lévő értékeket – órát, nyakláncot és készpénzt – elvették és egymás között szétosztották. 

A bíróság megállapítása szerint a vádlottak részben a személyiségükből következően, részben pedig ennek a kiemelkedően súlyos bűncselekménynek az előkészítése, végrehajtása, valamint az elkövetés után tanúsított magatartásuk alapján fokozottan veszélyesek a társadalomra. Mivel a sértett jó ismerősi-üzleti kapcsolatban volt az I. és a II. rendű vádlottal, bízott bennük, ezért fel sem merült benne, hogy az életére tör(het)nek, teljesen felkészületlen volt bármiféle támadással szemben. Az I. rendű vádlott – mondhatni – kivégezte a sértettet, lehetőséget sem adva a védekezésre. A vádlottak „hideg vérrel” teljes érzelmi és erkölcsi közönnyel szervezték meg és vitték véghez a cselekményt. Egyikük sem törődött azzal az alapvető erkölcsi normával, amelyet mindenki ismer és amelynek a betartása a társadalom minden tagjától minimálisan elvárható követelmény, s a társadalmi-közösségi együttélés egyik legalapvetőbb szabálya: azaz „Ne ölj!”, „Ne törj más életére!”

A bíróság szóbeli indokolásában azt külön is hangsúlyozta, hogy dermesztően és sokkolóan hatott az eljárás résztvevőire a vádlottak közönyös hozzáállása, az, hogy a szakértők megálla-pítása szerint gyakorlatilag jópofa csínytevésént kezelték a történteket, tervezték meg és vitték véghez cselekményüket, majd élték tovább az életüket, mintha mi sem történt volna.

Az ítélet elleni fellebbezések folytán az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. (Fotó: Illuszráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !