Durva büntetőfékezés az autópályán, eltiltották a vezetéstől a vétkes sofőrt

Az Egri Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatti vádat emelt egy 58 éves férfi ellen, aki büntetőfékezéssel próbált megleckéztetni egy másik sofőrt az autópályán.

A vád szerint a férfi a megengedett sebességhatárt túllépve Budapest irányába haladt tehergépkocsijával. A sértett a vádlott előtt, vele azonos irányba közlekedett, amikor utolért egy ponyvás teherautót, melyet megelőzött, majd visszatért a külső forgalmi sávba. Az előzés során a még nagyobb sebességgel közlekedő vádlott a belső sávban a sértett mögé érkezett, és néhány méterre megközelítette az előtte haladó gépkocsit, miközben járműve távolsági fényszóróját villogtatva nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a másik teherautó előzésével a sértett akadályozta az útjában. A vádlott ezután sebességét kb. 160 km/órára folyamatosan növelve folytatta útját.

A sértett az eset után gyorsított, utolérte a vádlott által vezetett járművet, melyet a követési távolság szabályait be nem tartva megközelített. A vádlott ezt észlelve abból a célból, hogy a mögötte érkező sértettet megleckéztesse, hirtelen, 2 másodpercen keresztül fékezni kezdett úgy, hogy azt a forgalmi helyzet vagy más jelentős érdek nem indokolta. A büntetőfékezés során a vádlott sebessége a korábbi kb. 159,3 km/óráról 129,6 km/órára csökkent.

A sértett észlelve a vádlott magatartását arra vészfékezéssel reagált, ezzel sikerült elkerülnie az ütközést, azonban a két jármű között csak kb. 2-2,5 méter távolság volt - közölte a Heves Vármegyei Főügyészség.

A jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi, mely feltételek jelen esetben nem álltak fenn, így ezt a KRESZ-szabályt szegte meg a vádlott, aki így magatartásával szándékosan közvetlen veszélynek tette ki mások életét és testi épségét.

A járási ügyészség most benyújtott vádiratában a közúti közlekedésben résztvevőkre különösen veszélyes, és az utóbbi időben elszaporodott cselekmény miatt – az egyébként büntetlen előéletű vádlottal szemben – felfüggesztett szabadságvesztés, közúti járművezetéstől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A nyomozó hatóság a tényállással összefüggésben felmerült egyéb KRESZ-szabályszegések miatt mind a vádlottal, mind a sértettel szemben szabálysértési feljelentést tett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !