Átdobta a kerítésen újszülött gyermekét a 15 éves emődi lány

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a 15 éves emődi lánynak a bűnügyi felügyeletét, akivel szemben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2023. február 24-én a kora esti órákban családi házuk udvarán életképes újszülöttet hozott a világra, a szülést követően pedig ismeretlen eszközzel elvágta a köldökzsinórt, a gyermek száját papírral betömte és a szomszéd telekre átdobta. A gyanúsított a szülést követően rosszul lett, a mentőszolgálat kórházba szállította, ahol tagadta, hogy újszülöttnek adott volna életet, az elvégzett orvosi vizsgálat azonban ezt a tényt cáfolta. 

A kórház értesítése alapján a rendőrség kutatást végzett a fiatalkorú nő lakóhelyén és a szomszédos ingatlan udvarán, ahol megtalálták a kihűlt állapotban lévő, ellátatlan csecsemőt és kórházba szállították. Az újszülött szakszerű orvosi ellátás ellenére elhunyt. 

A bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható súlyos szankció mértékére, illetve a társadalmi környezet várható negatív reakciójára, kirekesztő jellegére figyelemmel megalapozotton fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, amelyet azonban a terhelt rendezett családi háttere, valamint életkora ellensúlyoz. A személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés célja a letartóztatásnál enyhébb módon is elérhető, elegendő az, ha a gyanúsított szabad mozgását korlátozzák. 

Így a bíróság – az ügyész indítványtól eltérően – a gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el 2023. március 27. napjáig. 

A végzés nem végleges. (Fotó: Illusztráció)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !