A budapesti rendőrök ismét elfogtak egy unokázós csalót

A budapesti rendőrök ismét elfogtak egy unokázós csalót, aki két esetben tévesztett meg idős embereket - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2023. február 17-én és 18-án két kísértetiesen hasonló esetről érkezett bejelentés. Az események közötti összefüggések alapján a nyomozók megállapították, hogy a bűncselekmények mögött ugyanazon elkövetők állhatnak.

Az első esetben - 2023. február 16-án este - egy magát rendőrnek kiadó személy hívta fel az időskorú sértettet azzal, hogy fia autóbalesetet szenvedett. Ezután a telefont egy másik férfi vette át, aki a sértett fiának mondta magát. A beszélgetés során előadta, hogy megfenyegették, és a balesetben résztvevő másik autós hárommillió forintot követel tőle. A nyugdíjas sértett a hallottak alapján felajánlotta segítségét; pénzt és ékszereket ígért a telefonálónak. A XII. kerületi lakásához érkező ismeretlen férfit beengedte az ingatlanba, majd 400 ezer forintot, valamint ékszereket - gyűrűket, fülbevalókat, medálokat, nyakláncokat, karkötőket – adott át neki, összesen 2,4 millió forint értékben. A férfi a zsákmánnyal a helyszínről távozott.

A második esetben a módszer ugyanaz volt; a telefonáló álrendőr a fia autóbalesetéről tájékoztatta a nyugdíjas sértettet. A beszélgetés hasonlóképp zajlott; a magát fiúgyermekének hazudó férfi pénzt kért az idős nőtől. Az átverés hatására a sértett IX. kerületi lakásában összesen 970 ezer forint értékű valutát adott át egy számára ismeretlen férfinek. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának nyomozói két napon belül azonosították, majd 2023. február 22-én este egy XIV. kerületi hotelben elfogták a 28 éves K. Julient, aki a két időskorú sértettől átvette a pénzt és ékszereket. A kutatás során szállodai szobájában 1,6 millió forintot, 1,3 millió forint értékű zálogjegyet, ékszereket, valamint telefonokat és SIM kártyákat foglaltak le. Az eljárás során az is kiderült, hogy a pénzt a sértettektől mindkét alkalommal K. Julien vette át.

A 28 éves férfit Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói két rendbeli csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, amely során a férfi nem tett vallomást. K. Julient őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amelyet a bíróság elrendelt. Az eljárást a férfi ellen a XII. Kerületi Rendőrkapitányság folytatja le.

A férfi társait a rendőrök jelenleg is keresik, beazonosításuk folyamatban van.

​Az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésére és az elkövetők azonosítására, illetve elfogására a rendőrség kiemelt figyelmet fordít. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !