Rabmunka vár a budapesti kényszermunkáltatóra

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal a férfival szemben, aki éveken keresztül dolgoztatott kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket, és egy ingatlant is csalárdul szerzett meg egyik kizsákmányoltjától - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség..  

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2020. év végén emelt vádat egy akkor 50 éves budapesti férfivel szemben.

Az elsőfokú bírói eljárásban megállapított tényállás lényege szerint a vádlott a fővárosi XV. kerületében található, haszonállatok tartására használt ingatlanán 2016-2020. közötti időben, fűtetlen lakókocsiban szállásolt el egymást követően öt, nehéz anyagi körülmények között élő férfit, akinek utasítására az állatokat kellett gondozniuk, a szállásért és a napi élelmezésért. A vádlott a sértetteknek munkadíjat nem fizetett.

2016-ban a férfi az egyik sértettet tévedésbe ejtette, annak 3 millió forint értékű lakását csalárd módon adásvételi szerződéssel lánya számára megszerezte, mely ingatlant a későbbiekben 7 millió forintért értékesítették.

2017 nyarán, amikor ezen sértettnek egy ló letaposta a lábát, az elkövető huzamosabb ideig nem vitte orvoshoz, végül 2017 szeptemberében a Honvéd Kórházba szállította, ahol a sértett két lábujját amputálni kellett. Ennek ellenére a férfi a kórházból elbocsátott sértettet tovább dolgoztatta, aki az elviselhetetlen körülmények miatt a tanyáról megszökött és a rendőrséghez fordult.

A törvényszék 2022. november 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottat bűnösnek mondta ki emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében, segítségnyújtás elmulasztása bűntettében, csalás bűntettében, valamint közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért őt 5 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére eltérő jogi minősítés megállapításáért, és súlyosabb szabadságvesztés kiszabásáért, míg a vádlott védője felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben kezdeményezte a védelmi fellebbezés elutasítását a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A vádlott bűnügyi felügyeletben várja a másodfokú eljárás befejezését. (Fotó: Magyarország Ügyészsége)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !