Erőszakkal vett rá munkára és szerződéskötésekre egy férfit, továbbá prostitúcióra nőket az emberkereskedő

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberkereskedelem és kényszermunka bűntette, valamint további bűncselekmények miatt a letartóztatását indítványozta annak a két személynek, továbbá egy férfi sértettől való távoltartását, akik erőszakkal és fenyegetéssel vettek rá egy férfit munkára és szerződések megkötésére, valamint nőket prostitúcióra.

A nyomozás adatai szerint az egyik férfi 2009. novemberétől azzal a hamis ígérettel, hogy a sértettnek munkalehetőséget tud biztosítani, rávette őt, hogy családját gépkocsivezetőként szállítsa Dunaújváros környékén. Ezt követően azzal ejtette tévedésbe, hogy üzlettársi pozíciót ígért neki, a közös üzlet beindítása érdekében rávette, hogy vegyen fel kölcsönöket. A gyanúsított rábírására a sértett 2019. november 25-én mintegy 5.000.000 forint kölcsönt vett fel az egyik banktól, majd a férfi rávette a sértettet, hogy az összeget adja át neki. A sértett 800.000 forintot vett fel és adott át a férfinak. Mivel nem az eredetileg kért összeget bocsátotta a gyanúsított rendelkezésére, a férfi a testvérével bántalmazta a sértettet.

A folyamatos fenyegetés, bántalmazás hatására 2020. január 13-án a sértett újabb kölcsönszerződést kötött 700.000 forint összegre. A férfi a sértett bankkártyáját elvette és azzal a pénzt felvette - közölte a Fejér Vármegyei Főügyészség.

A gyanúsított ezt követően azt kérte a sértettől, hogy adja el a tulajdonában lévő lakást és annak árából a gyanúsított tulajdonában lévő nagyobb lakást vásárolja meg. A megjelölt ingatlan soha nem volt a gyanúsított tulajdonában, azonban a sértett 2020. február 10-én értékesítette a lakását 7.000.000 forintért. A gyanúsított a sértettel a vételár egy részét több részletben átutaltatta az anyja bankszámlájára, illetve azt készpénzben felvette automatákból. A sértett munkáltatója által átutalt 2.000.000 forint munkabért is a gyanúsított vette fel a sértettől elvett bankkártyával. A gyanúsított összesen mintegy 15.000.000 forint kárt okozott a sértettnek.

A férfi ezen túlmenően közös jövőt színlelve, az általa kiválasztott, - köztük kiskorú - nőket hátrányos helyzetüket kihasználva megtévesztette, Dunaújvárosban és más dunántúli városban történő szexuális szolgáltatás nyújtására bírta rá, keresményüket pedig elvette. A gépkocsivezetésre kényszerített sértett szállította a nőket az ügyfelekhez. A férfi anyja részt vett a keresmények elvételében és a gyanúsítottnak való átadásában.   

A nő és férfi vonatkozásában a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, - amely egyikük esetében 5 évtől 22 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztés - alaposan lehet tartani a szökésüktől és elrejtőzésüktől, továbbá a tanúk befolyásolása útján a nyomozás megnehezítésének, valamint a bűnismétlésnek a veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte az egyik férfi, valamint a nő letartóztatását, amely döntések védelmi fellebbezés folytán nem véglegesek, továbbá a bíróság elrendelte a másik férfi sértettől való távoltartását, amely döntés végleges. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !