Keresés ebben a blogban

Önkormányzati dolgozónak adta ki magát az idős embertől pénzt és ékszert is kicsaló lőrinci férfi

Az ügyészség vádat emelt egy 43 éves lőrinci férfi ellen, aki hamis történetet kitalálva jutott be egy idős salgótarjáni férfi lakásába és jelentős összeget csalt ki tőle - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

A vád szerint a férfi 2022. május 16-án azzal az ürüggyel jutott be a 87 éves salgótarjáni férfi lakásába, hogy az önkormányzat dolgozója, és ágyneműt hozott neki. Azt állította, hogy az ágynemű értéke 400.000 forint, azonban jelentős engedményt ad az árából. Amikor a házigazda közölte vele, hogy nincs ennyi pénze, a vádlott  előleget kért tőle. A tévedésbe ejtett idős úr elővette a pénztárcáját, és a benne lévő készpénz egy részét, valamint a 200.000 forint értékű 14 karátos arany pecsétgyűrűjét is odaadta az „árusnak”.

Ezt követően a sértett az egyik szobából további 60.000 forintot vett elő és adott át a szélhámos részére, aki ezt is kevesellve arra kérte a sértettet, hogy keressen még pénzt vagy aranyékszereket. Miután a sértett ennek nem tudott eleget tenni, a vádlott a lakásból való távozása előtt a pénztárcájában lévő majdnem összes készpénzt elkérte, abban mindössze 1.000 Ft maradt.

A vádlott 258.000 forint kárt okozott a sértettnek, ezért a vádhatóság a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat ellene.

Mivel a férfi egy korábban ugyancsak csalás miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el cselekményét, a Salgótarjáni Járási Ügyészség letöltendő börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, vagyonelkobzást és korábbi büntetése letöltésének elrendelését indítványozta vádiratában. A vádlottnak bűnössége esetén a bűnügyi költséget és az idős férfi által bejelentett polgári igényt is meg kell fizetnie.

Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !