"Megöllek, megfojtalak, dögöljél meg te dög" - kiabálta részegen kisfiának az anya

Zalaegerszegi Törvényszék hozott ítéletet, annak a nőnek az ügyében, aki apját és gyermekét is bántalmazta.

A vád szerint a vádlott 2002-ben létesített élettársi kapcsolatot egy férfivel, 2012-ben egy fiúgyermekük született. Mindvégig a nő szüleinél laktak, majd mivel az élettársi viszony a gyermek születése után megromlott, a férfi elköltözött. 2016-tól a nő rendszeresen fogyasztott szeszes italt, alkoholproblémái a szakítást követően súlyosbodtak, s 2017 júniusában ez odáig fajult, hogy az akkor 5 éves gyermek elrejtette az alkoholos üveget az anyja elől, ezért a nő megütötte. A történtekről a vádlott édesapja értesítette a gyermek apját. A férfi magához vette a fiát, gyermekelhelyezési pert indított és a bíróság nála helyezte el a kiskorút. 

A fiú az édesanyjával eleinte kéthetente, majd heti rendszerességgel találkozott. 

A vádlott a láthatások alkalmával rendszeresen alkoholos befolyásoltság alatt állt, és sokszor előfordult, hogy a szeszes italt nyugtatókkal együtt fogyasztotta. Emiatt agresszívvá, kötekedővé vált, több esetben is dulakodott idős, beteg, mozgásában korlátozott édesapjával. 2020. március 26-án egy vita során többször fellökte, lerángatta egy 8 fokos lépcsősoron, majd a segítségért kiabáló, menekülni próbáló férfit a nyakánál foga igyekezett visszatartani. A dulakodásnak - amely során az apa csonttörést, zúzódásokat és felületi sérüléseket szenvedett - a szomszédok közbelépése vetett végett. A vádlott édesapja 2020. július 26-án elhunyt. 

Néhány nappal később a nő már délután elkezdett inni, s az esti órákra olyan hisztérikus állapotba került, hogy a gyermekét kezdte hibáztatni édesapja halála miatt. Több alkalommal megütötte a fiú hátát, megkarmolta, a fejét az ajtónak ütötte és közben azt kiabálta, hogy „megöllek”. A gyermek a fürdőszobába menekült, ahová az anyja követte és azt ordította, hogy „most megöllek, megfojtalak, dögöljél meg te dög”. A nő édesanyja próbálta megfékezni a lányát, eközben a fiú kimenekült a nappaliba, ahol a vádlott a földre rántotta. A nagymama unokája védelmében a kanapéra lökte és lefogta a lányát és azt kiabálta a gyereknek, hogy meneküljön az utcára és hívjon segítséget. Egy járókelő a nagymama és az unokája segítségére sietett és értesítette a hatóságot. A kiskorú sértett a nyakán, a hátán, a vállán, a mellkasán és az arcán bőrpírral járó, illetve hámsérüléseket szenvedett - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék.

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki kiskorú veszélyeztetése, emberölés előkészülete és testi sértés bűntettében. Ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 év próbaidőre felülfüggesztette és pártfogó felügyeletét rendelte el. Továbbá véglegesen eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi. Ezenfelül megszüntette a nő szülői felügyeleti jogát. 

Az ítélete meghozatalánál figyelemmel volt a bűncselekmények számára, a nő ittas állapotára, büntetett előéletére, valamint, hogy a gyermekével szembeni bűncselekményeket az ellene folytatott nyomozás hatálya alatt követte el. Enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, nagyobb súllyal a nő elkövetéskori személyiségzavarát, az aktuális egészségi állapotát, pszichés betegségeit. 

Az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész is tudomásul vette, így az jogerős.  (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !