Letartóztatásban az intézkedő rendőrökre kalapáccsal támadó férfi

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója elrendelte a minősített emberölés kísérletével és más bűncselekményekkel gyanúsított férfi letartóztatását - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. 

Mint ismert, egy Heves vármegyei férfi 2022 novemberében a kezében tartott baltával – azt kiabálva, hogy megöli őket – megfenyegette a vele szemben intézkedő rendőröket, miután egy másik állam magyarországi nagykövetségének budapesti épületét vésővel és baltával megrongálta. Az intézkedő rendőrök könnyfakasztó gázt használtak a férfival szemben, majd testi kényszert alkalmazva megtörték az ellenállását. A férfi a rendőrök fenyegetésével továbbra sem hagyott fel, és több fenyegető üzenetet küldött elektronikus úton az egyik rendőrkapitányság rendőreinek.

Ezen adatokra figyelemmel a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a múlt pénteken a Terrorelhárítási Központ közreműködésével kutatást tervezett végrehajtani a férfi lakóhelyén és őt gyanúsítotti kihallgatása érdekében elő akarta állítani. A férfi a lakóhelyén megjelenő rendőröket nyomban az intézkedés megkezdésekor a kezében lévő kalapáccsal fenyegetni kezdte, majd a kalapácsot nagy erővel közéjük dobta. Mivel a rendőröknek sikerült kitérniük a feléjük repülő kalapács útjából, a támadásban személyi sérülés nem történt.

A nyomozó ügyészség elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki aljas indokból, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt. A férfi a tavaly novemberi cselekménnyel kapcsolatban azt elismerte, hogy a rendőröket baltával fenyegette, míg a múlt pénteki cselekményével kapcsolatban beismerő vallomást tett.

Az elkövető terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés.

A nyomozó ügyészség indítványozta a férfi letartóztatását, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója a mai napon – mivel a férfival szemben fennáll a szökés, illetve elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye – elrendelt. (Fotó: Magyarország Ügyészsége)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !