Bántalmazással kényszerített munkára kiszolgáltatott helyzetű embereket két emberkereskedő

A Fejér Vármegyei Főügyészség többszörösen minősülő emberkereskedelem és kényszermunka bűntette, valamint további bűncselekmények miatt vádat emelt egy nővel és férfival szemben, akik bántalmazással kényszerítettek három sértettet munkavégzésre.

A vádirat szerint a terheltek lókereskedéssel, lomizással foglalkoztak, megélhetésüket az abból befolyt jövedelemből fedezték. A vádlottak 2018. és 2021 között a két hajléktalan, valamint a munkával nem rendelkező sértetteket kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva, megfelelő lakhatás, ellátás és munkabér valótlan ígéretével munkavégzésre vették rá. A sértettektől az okmányaikat, mobiltelefon készülékeiket elvették, felügyeletüket állandó figyeléssel biztosították, a terület elhagyása esetére bántalmazásukat helyezték kilátásba.

Két sértettet egy romos, beázó födémmel rendelkező, fűtés nélküli lakóházban helyezték el, míg a harmadik sértettnek egy üzemen kívüli, szintén fűtetlen mikrobuszban biztosítottak fekvőhelyet. A sértettek hidegebb időben a lóistállóban húzták meg magukat, tisztálkodási lehetőségük korlátozott volt, jó időben az udvaron egy lavórban, a napon felmelegített vízben tudtak csak mosakodni. Élelmezésük sem volt kielégítő, naponta kétszer hideg, kis mennyiségű élelemhez jutottak, főtt ételt esetenként kaptak.

Az elkövetők ellenszolgáltatás és szabadnap biztosítása nélkül, napi 12-14 óra nehéz fizikai munkát végeztettek velük, a lomizás során begyűjtött háztartási gépek és műszaki berendezések bontása, valamint az állatok ellátása volt a feladatuk. Előfordult, hogy az állatok etetésére szolgáló kukoricát másoktól kellett eltulajdonítaniuk.

Az egyik vádlott többször bántalmazta a sértetteket, így bírva rá őket a munka folytatására. Többször ököllel arcon ütötte a két férfit, az egyik sértett több fogát is elveszítette és az orra eltörött. Az egyik sértettet a vádlott a lovak közé lökte, ahol a lovak a beteg lábát megtaposták, a munkáját csak sántítva végezni tudó férfit a vádlott kinevette, a sértetteket rendszeresen becsmérelte. A terheltek orvosi ellátáshoz való hozzáférést a sértetteknek nem biztosítottak, pénz, okmányok és telefon hiányában alkalmuk sem volt a távozásra. Az egyik sértett az éppen hivatalos ügyben megjelenő rendőröktől kért segítséget, így másnap sor került a kimenekítésükre.

Az ügyészség vádiratában a terheltekkel szemben fegyházbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltást, továbbá a vádlottak egyikének a letartóztatása fenntartását indítványozta. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !