Árufuvarozási csalók ellen emeltek vádat

A bűnszövetségben különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség hat elkövetővel szemben nyújtott be vádiratot, ezek közül öt férfival egyezséget kötött a bűnösség elismeréséről.

A vádirat szerint az egyik férfi 2019 őszén egy gazdasági társaság nevében nyolc nyergesvontatót vásárolt, illetve bérelt, ezek vezetéséhez sofőröket szervezett be. A férfi idegen cégek nyilvános adatait megszerezte, ezek felhasználásával ezeket a  cégeket ismeretlen személy közreműködésével regisztrálta két, nemzetközi fuvarozással foglalkozó internetes oldalakon. A fuvarszervező internetes oldalakon az ismeretlen személy a felhasznált cégek neve alatt teljesítési szándék nélkül összesen kilenc fuvart vállalt.

A vádiratban írt kilenc csalás közül a legsúlyosabb esetben az elkövetők 2020. október 13-án, a németországi településen lévő telephelyen 62 raklapnyi parfümöt pakoltak fel. A csaló férfiak a telephelyről a szállítmányt a megbízással szemben nem Nagy-Britanniába vitték, hanem hamisított rendszámmal ellátott járműszerelvénnyel Magyarországra szállították, azért, hogy azt maguk értékesíthessék. Az elkövetők 2020. október 18-án egy csornai kamionparkolóban megkísérelték értékesíteni a szállítmányt, eközben jelentek meg az esztergomi rendőrök, akik a férfiakat előállították, a szállítmányt lefoglalták. A bűncselekménnyel okozott kár 555.699,35 angol font, azaz 215.350.945 forint. 

Egy másik esetben az elkövetők 2019. december 12-én és 13-án, hamisított rendszámmal felszerelt járműszerelvényekkel megjelentek a hollandiai településen lévő telephelyen, ahol mintegy 40.000 kg csokoládét pakoltak fel. Az elkövetők a telephelyről a szállítmányt nem Törökországba vitték, hanem Magyarországra hozták, és ismeretlen személyek részére értékesítették. A bűncselekménnyel okozott kár 99.731,32 euró, azaz 32.832.111 forint.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság az egyezséget kötő férfiak közül egy férfit 7 év fegyházbüntetésre, három férfit 3-3 év börtönbüntetésre, egy férfit  2 év 6 hó börtönbüntetésre, míg a hatodik férfit 5 év börtönbüntetésre ítélje.

Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a bíróság egy férfit 7 évre, egy férfit 5 évre, négy férfit 3-3 évre tiltson el a közügyek gyakorlásától. Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság öt férfival vagyonelkobzást alkalmazzon, így az egyik elkövetővel szemben 123.382.310 forint, az egyik férfival szemben 1.500.000 forint,  a harmadik férfival szemben 800.000 forint, a negyedik férfival szemben 30.000 forint, az ötödik elkövetővel szemben 7.500.000 forint összegben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !