Nevelőjére támadt egy tinédzser, azzal fenyegette, hogy megöli

Emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt javasolnak vádemelést a Pest megyei vizsgálók egy letartóztatásban lévő tinédzser ellen - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az akkor 14 éves fiú 2021. szeptember 29-én reggel, egy lakóotthonban rátámadt gondozójára. Falhoz nyomta a nőt, kezében egy tollat markolt, a nyakához szorította, miközben megölésével fenyegette. Az áldozat segélykiáltásait hallva egy másik gondozott lépett közbe. A gyermekfelügyelő látható sérülést a nyakán nem szenvedett, lelkileg azonban nagyon megviselték a történtek.

Az összetűzés azért alakult ki, mert a gondozónő elvette a fiú telefonját, mivel nem volt hajlandó iskolába menni. Szó szót követett, mire a fiú nekiugrott az asszonynak, aki karját felemelve próbált védekezni a nyakához irányított szúrás ellen. Támadója egész testével ránehezedve nyomta a tollat, egy idősebb fiatalember szedte le róla a felbőszült fiút. Míg az asszony rendőrt hívott, a fiú szobája berendezési tárgyain vezette le feszültségét: felborogatta a bútorokat, leszakította a szekrényajtókat - végül mentő vitte egy fővárosi kórház pszichiátriájára. Kezelése után visszatérhetett az otthonba.

A rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt indított eljárást, majd az igazságügyi szakértői vélemény alapján a bűncselekményt átminősítették emberölés kísérletévé - az ügy átkerült a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályára.

A büntetőeljárás részeként 2022. június 24-én igazságügyi szakértő vizsgálta volna meg a fiút, ám három nappal azelőtt kiderült, már egy héttel korábban megszökött az otthonból. A rendőrök elfogatóparancsot adtak ki ellene, ez alapján fogták el 2022. június 27-én. A letartóztatására vonatkozó rendőrségi javaslattal egyetértve az ügyész indítványozta, a bíróság pedig elrendelte a fiú személyi szabadságának legszigorúbb korlátozását.

Többször is kihallgatták, ám nem sokat mondott. A vitát nem, ám a támadást tagadta, érdemi vallomást nem tett.

Az igazságügyi szakértői vizsgálatok szerint nem szenved kóros elmeállapotban, indulatkezelési nehézségeket, alacsony frusztrációs toleranciát vélelmeztek nála.

A jelenleg is letartóztatásban lévő 15 éves fiú ellen az emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !