Keresés ebben a blogban

Halálos balesetet okozott egy piros lámpánál zebrára lépő ittas gyalogos Budapesten

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 31 éves férfival szemben, aki 2019 júniusában, a Blaha Lujza térnél lévő egyik zebránál, ittasan, a piros lámpa ellenére lépett le az úttestre. Ennek következtében őt egy - a megengedett sebességet túllépő - motoros elütötte, aki a balesettel okozati összefüggésben, több mint egy évvel később életét vesztette.

A vádirat szerint a vádlott 2019. június 25-én éjjel, ittasan gyalogolt a VIII. kerület, Blaha Lujza téri villamosmegállónál lévő járdasziget felé. A vádlott a járdaszigetnél lévő - közlekedési lámpával ellátott - gyalogátkelőhelyen akart átmenni az úttesten. A gyalogosokra irányadó közlekedési lámpa ekkor piros fényjelzést adott. Ugyanebben az időben, a József körúton, a Rákóczi út felől érkezett a motoros, aki a számára irányadó zöld lámpán haladt át, ugyanakkor az ott megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó, kb. 93 km/h sebességgel.

A vádlott az ittasságából eredő figyelmetlensége miatt, a közlekedési lámpa piros, tiltó fényjelzése ellenére, megállás és körülnézés nélkül lépett le az úttestre. A tőle jobbról érkező motoros észlelte a zebrán szabálytalanul átkelő gyalogost, de fékezéssel és kormányzással sem tudta már elkerülni a balesetet.

Az elütés következtében a gyalogos súlyos, több hónap alatt gyógyuló, részben maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett. A balesetben a motorosnak olyan súlyos sérülései keletkeztek, hogy azokkal okozati összefüggésben, a folyamatos kórházi kezelés ellenére, több mint egy évvel később életét vesztette.

A baleset, és azzal összefüggésben a motoros halála azért következett be, mert a gyalogos közlekedési szabályt szegett azzal, hogy a piros lámpa ellenére az úttestre lépett. Ugyanakkor, amennyiben a motoros a megengedett sebességgel közlekedett volna, úgy késedelem nélkül megkezdett fékezéssel még az ütközés helye előtt meg tudott volna állni.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a gyalogost gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja, és vele szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban. A motorossal szemben indult, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatti büntetőeljárás – az elkövető halála okán – megszüntették.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !