Keresés ebben a blogban

Magyarországon megugrott a bolti lopások száma, az étellopásoké 27 százalékkal nőtt

A megugró inflációval párhuzamosan egész Nyugat-Európában tapasztalható jelenség, hogy több az élelmiszerlopás. Emiatt már egyes élelmiszerekre, például sajtokra is biztonsági matricát tesznek. A hvg.hu a rendőrségtől kért adatokat a magyarországi helyzetről, a számok a bolti lopások számának jelentős emelkedéséről tanúskodnak - írta a Szabad Európa.

A rendőrség arról számolt be a hírportálnak​, hogy legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak. Ez csaknem 23 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A kisboltokban 23, a dohányboltokban 45 százalékkal nőtt a lopások száma. A legtöbb lopást a fővárosban követik el, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Pest megye, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun következik.

Az étellopások száma 27 százalékkal, a szeszes italoké ötödével, míg az egyéb élelmiszereké 25 százalékkal nőtt.

A Spar kommunikációs vezetője arról számolt be a hírportálnak, hogy az egyszerű élelmiszerlopásról a hangsúly áthelyeződött a szervezett, megrendelésre történő lopásra, vagyis a tolvajok már gyakran továbbértékesítési céllal lopnak az üzletekből. Az élelmiszerlánc üzleteiből az elkövetők leginkább italokat, sajtot, csokoládét, játékot, ruhát, húsféléket és kozmetikai termékeket tulajdonítanak el. A Lidl szerint ugyanakkor érdemben nem mutatható ki összefüggés a bolti lopások és a jelenlegi gazdasági helyzet alakulása között. (Fotó: Getty Images)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !