Áramot akart vezetni két fogvatartott a zárkaajtó kilincsébe, hogy meggyilkoljon egy fegyőrt

Áramot akart vezetni két fogvatartott a zárkaajtó kilincsébe, hogy meggyilkoljon egy fegyőrt, egyikük csütörtökön állt bíróság elé. A Szegedi Törvényszéken kezdődött perben a 44 éves férfit emberölés előkészületének bűntettével vádolják.

A jogerős szabadságvesztés büntetését Szegeden töltő vádlott és társa azért akarta megölni a fegyőrt, mert nem jutott hozzá megszokott kávéjához és dohányához, emiatt felháborodott. Az eset 2020 szeptemberében történt. A két férfi haragját az is erősítette, hogy a felügyelők azt sem engedték nekik, hogy a kávét és cigit más cellák fogvatartottjai juttassák át a zárkájukba.

Felháborodásukban megbeszélték, hogy a cellában levő hosszabbítót megbontják, és egy vezetékdarabot csatlakoztatnak az egyik konnektorba, s a teljesen fém zárkaajtó kilincsébe, azért, hogy az ajtóhoz legközelebb hozzáérő felügyelőt halálos áramütés érje.

Még aznap délelőtt a két elítélt egy késsel megbontotta a hosszabbítót, és kihúzta a vezetékeket, hogy a konnektorba csatlakoztassa. A szerelést azonban nem tudták befejezni, mert a zárkafelelős észrevette, mit csinálnak, elvette tőlük a hosszabbítót, a vezetéket összedarabolta és a kukába dobta, majd a történteket a zárkaellenőrzésnél jelentette.

Az ügyészség a többszörös visszaeső vádlottal szemben, beismerése esetén - amennyiben lemond a tárgyalás jogáról - négy év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. A jogszabályok alapján a vádlott büntetéséből nem bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott nem ismerte el bűnösségét, így a törvényszék az ügyben tárgyalást tart.

A bíróság előtt álló férfi időközben szabadult társa - aki ellen az ügyben szintén vádat emeltek -, nem jelent meg a bíróság előtt az előkészítő ülésen. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !