Vádat emeltek a járvány idején szájmaszkokat is eladásra kínáló csalóval szemben

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 31 éves férfival szemben, aki mérkőzés- és koncertjegyeken túl, a világjárvány kitörését követően gumikesztyűt, fertőtlenítőszereket és egészségügyi maszkokat is csalárd módon kínált megvételre a vevőket megkárosítva.

A vádirat szerint a férfi 2019 júniusa és 2020. áprilisi elfogása között egy internetes apróhirdetési oldalon és a közösségi médiában, különböző álneveken, sportrendezvényekre és koncertekre szóló jegyeket, fesztiválbérleteket ajánlott megvételre, és azok vételárát átutalással előre elkérte. Az általa megjelölt bankszámlák az ismerősei nevére szóltak, azonban a vádlott ezeket szívességből használhatta. Mindemelett több olyan személlyel is felvette a kapcsolatot, akik az interneten megvételre kerestek jegyeket, és számukra is felkínálta a termékeket.

A vádlott – aki az általa eladni kínált jegyekkel valójában nem is rendelkezett – a vevők pénzének megszerzése után elérhetetlenné vált. A férfi a vád szerint egyéb módon is csalt ki pénzt, így volt, hogy egy gépkocsi külföldről való hazaszállításához ígért tréleres segítséget, azonban a szolgáltatás díjának megérkezését követően nem tett semmit. Emellett volt, hogy jogosultság nélkül lakásbérletet kínált, illetve saját, átmeneti szobabérletét sem fizette ki, hanem hamis átutalási megbízással igazolta a teljesítést.

A vádlott 2020 tavaszán, a koronavírus járvány kitörését kihasználva gumikesztyűt, fertőtlenítőszereket és – olykor nagyobb tételben, ezres darabszámban – egészségügyi maszkokat kezdett hirdetni, ily módon folytatva a csalássorozatot, amellyel összesen több, mint 3,5 millió forint kárt okozott.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a jelenleg más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztését töltő férfit, mint különös visszaesőt 90 rendbeli üzletszerű csalás bűntettével és vétségével, továbbá 3 rendbeli hamis magánokirat felhasználásával vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban. Emellett az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, valamint a bejelentett polgári jogi igényeket bírálja el, a fennmaradó összegekre pedig rendeljen el a vádlottal szemben vagyonelkobzást.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !