Foglalkozási szabályok be nem tartása miatt zuhant egy kislányra az OSB lap Miskolcon

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt két férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Az egyéni vállalkozó egy miskolci társasház felújítási munkálatait irányította, melynek során a másik férfi az épület tető részéről egy OSB lapot szerelt le, amikor a szél alákapott és a rögzítő csavart kiszakítva lesodorta. Az OSB lap az épület előtt közlekedő kiskorú lány mögé zuhant le, majd rádőlt, zúzódásos fejsérülést okozva.

A vádirat szerint az egyik férfi 2021. október elején egyéni vállalkozóként végezte egy miskolci társasház lépcsőházának felújítási munkáit. Ennek során az alkalmazottként dolgozó másik férfi a tetőrészről hozzákezdett egy OSB lap eltávolításához. A rögzítő csavarokat sorban kiszerelte, amikor a szél az OSB lap alá kapott, azt az utolsó rögzítő csavar kiszakításával elmozdította. A vádlott önerővel nem tudta megtartani, így az OSB lap az épület előtt közlekedő kiskorú lány sértett mögé zuhant, majd rádőlt, 8 napon belül gyógyuló zúzódásos fej sérülést okozva.

Az egyéni vállalkozónak a kötelessége volt biztosítani a munkát végző és a munkaterület környezetében tartózkodó személyek leesés elleni védelmét elkerítéssel, lefedéssel. A munkaterületet le kellett volna határolnia, és gondoskodni arról, hogy idegen személyek a veszélyzónába ne léphessenek be. A szerelési munkálatokat végző vádlott pedig nem győződött meg arról, hogy a munkaműveletet egyedül biztonságosan el tudja-e végezni.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfiakkal szemben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben pénzbüntetést indítványozott.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !