Egy átmulatott nap után autóba ülve okozott halálos közlekedési balesetet

Négyféle kábítószer nyomát mutatta ki a szakértő annak a 21 éves őrbottyáni férfinek a szervezetében, aki egy átmulatott nap után autóba ülve okozott halálos közlekedési balesetet. A Pest megyei közlekedésrendészek a napokban fejezték be a vizsgálatot.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében emlékeztetett: egy szabályosan közlekedő gépkocsi sofőrje meghalt 2022. március 20-án délután Csomádnál. A 2102-es úton haladva egy 21 éves férfi előzésbe kezdett, a manővert azonban nem tudta befejezni, összeütközött a szabályosan haladó autóval.

A baleset következtében a vétlen sofőr, a kocsija roncsai közé szorult, 58 éves mogyoródi asszony a helyszínen meghalt, utasát súlyosnak minősített sérüléssel kórházba vitték. A 21 éves férfi könnyebben sérült, ellátása után mintát vettek véréből és vizeletéből, mivel a bódultság egyértelmű jeleit mutatta. A gyorsteszt alátámasztotta a gyanút, THC-re, amfetaminra, metamfetaminra és kokainra pozitívat jelzett. Egy rendőri egység őrbottyáni otthonában kutatást tartott, a droghasználatot erősítő, kábítószergyanús növényi anyagot foglaltak le.

A baleset vizsgálata közlekedési, pszichológus, orvos-, illetve elmeorvos szakértők bevonásával folyt. A 21 éves sofőr letartóztatásba került, később a bíróság bűnügyi felügyeletre enyhítve korlátozta személyi szabadságát.

A közlekedési szakértő műszaki hibát egyik járműnél sem tárt fel. Véleménye szerint az okozó jármű sávváltás előtt 67-70 km/h sebességre gyorsult, előzési szándékkal áttért a bal forgalmi sávba, ahol 1,2-1,5 másodperccel később teljes terjedelmével nekiütközött az időközben őt észlelő és jobbra kormányozva a balesetet elkerülni akaró kocsi bal oldalával. A vétlen autós - köszönhetően a több évtizedes vezetői rutinjának - az alatt az 1,2-1,5 másodperc alatt észlelte a szemből érkező autót és késedelem nélkül fékezéssel és jobbra kormányzással reagált rá, ám az ütközést sehogyan nem tudta volna elkerülni.

Vele ellentétben, a sávváltó sofőr nem fékezett, nem manőverezett, nem tett semmit a baleset elkerülése érdekében - köszönhetően többek között vezetői rutintalanságának. A tinta ugyanis szinte még meg sem száradt 2022 januárjában kiállított vezetői engedélyén, amikor egy kétnapos buli, és a hozzá kapcsolt droghasználat után volán mögé ült.

A nyomozó hatóság elkészíttette a férfi vezetési alkalmasságára vonatkozó szakvéleményt. A pszichológus, az orvos-, valamint az elmeorvos szakértő szerint a biztonságos vezetéshez szükséges pszichológiai jellemzőknek híján van, nem viseli kellően a vezetés közben jelentkező terhelést, és nem tud alkalmazkodni a közlekedési helyzetekhez. Ebből következően gépjárművezetésre alkalmatlannak ítélték meg. A szakvélemény alapján a rendőrök intézkedtek rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatára, amelyen alkalmatlan minősítést szerzett. Legkorábban 2023 augusztusában próbálkozhat.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya a halált eredményező járművezetés bódult állapotban bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőügy iratait - vádemelést javasolva - átadta az ügyészségnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !