A Kúrián folytatódik a lebuktatott pszichiáter vesztegetési ügye

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést jelentett be a vesztegetéssel vádolt, ám a bíróság által felmentett pszichiáter ügyében. Az ügyészség az elkövető bűnösségének megállapítását, és szabadságvesztés kiszabását indítványozta. 

A Fővárosi Főügyészség vádja nyomán a Fővárosi Törvényszék 2022 tavaszán bűnösnek mondta ki önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében a pszichiáterként tevékenykedő fővárosi orvost. A férfi 2021. szeptember 17-én, a fedett megbízhatósági vizsgálatot végző NVSZ tárgyalótiszttől jogtalan előny ígéretét fogadta el azért, hogy szakképzettségét felhasználva részére olyan hamis orvosi dokumentációt készítsen, amely alkalmas arra, hogy a beteg a szabadságvesztés büntetése megkezdésére halasztást kapjon.

A bíróság az orvost 2 év - végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre, 2.4 millió forint pénzbüntetésre ítélte, egyben 4 évre eltiltotta az egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozások gyakorlásától. Az ügyészi és védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2022. szeptember 23-án kihirdetett ítéletével a pszichiátert az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette. A bíróság álláspontja szerint az orvos csak a vesztegetés előkészületét valósította meg, amikor a rendelőjében részére átadott zárt borítékot azzal adta vissza a tárgyalótisztnek, hogy azzal később a magánrendelése során kíván csak foglalkozni.

Az ítélet ellen a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést jelentett be az elkövető bűnösségének megállapításáért, és szabadságvesztés, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás büntetések és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért. Az ügyészi álláspont szerint – amelyet az elkövetéskor rögzített kép és hangfelvétel hitelesen alátámaszt – az orvos a tárgyalótiszt által felajánlott jogtalan előny ígéretét elfogadta, amellyel vesztegetési magatartása befejeződött, így nincs annak jelentősége, hogy a 300.000 forint készpénzt tartalmazó borítékot csak később a magánrendelésén kívánta átvenni.

Az ügyészi fellebbezés következtében a büntetőügy a Kúrián folytatódik. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !