Új KRESZ-szabályokat vezetnek be Magyarországon

Akár még az idén hatályba léphet az a javaslat, amely az elektromos rollerekre és egyéb hasonló közlekedési eszközökre vonatkozó szabályokat tisztázza - írta az Origo.

Új szabályokkal bővül a magyar KRESZ, az elektromos rollerekre, segwayekre és társaikra vonatkozó rendelkezéseket vezetnek be. A javaslat lényegében elkészült.

"Teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani" - nyilatkozta az Infostartnak Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki abban reménykedik, hogy

A MÓDOSÍTÁST MÉG EBBEN AZ ÉVBEN, DE LEGKÉSŐBB A JÖVŐ ÉV ELSŐ FELÉBEN ELFOGADJÁK.

A módosításra részben azért volt szükség, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset. Másrészt Révész Máriusz szerint sok panasz érkezik elektromos rolleresektől, hogy elvették a jogosítványukat, mert a rendőrség segédmotor-kerékpárnak minősíti a rollereket. Révész szerint ha az elektromos rollereket segédmotor-kerékpárnak minősítenék, akkor mindenkitől meg kellene követelni a bukósisakot, ezért ez "egy teljesen rossz helyzet". A másik cél annak megállapítása, hol és milyen sebességgel közlekedhetnek, és milyen járműnek számítanak.

A nyugat-európai minta alapján azt javasolták, hogy

A 25 KM/H-NÁL KISEBB VÉGSEBESSÉGŰ ELEKTROMOS ROLLEREKRE A KERÉKPÁRHOZ HASONLÓ SZABÁLYOK VONATKOZZANAK, AMELYEK PEDIG ENNÉL GYORSABB HALADÁSRA IS KÉPESEK, AZOK A SEGÉDMOTOR-KERÉKPÁROK SZABÁLYAI ALÁ ESSENEK.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !