Könnyen megszerezhető jogosítványt ígért a balatonfüredi férfi, több mint hétmillió forint kárt okozott

Húszrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 25 éves balatonfüredi férfival szemben, aki 2020 nyarától közel egy éven keresztül károsított meg másokat, valótlanul azt ígérve, hogy gyorsított tanfolyammal tudnak jogosítványhoz jutni.

A vádirat szerint a rossz anyagi helyzetben lévő, munkanélküli vádlott elhatározta, hogy jogosítványokkal kapcsolatos valótlan ügyintézés révén jut bevételhez, melyhez az információkat, nyomtatványokat az internet segítségével szerezte meg. A vádlott több ismerősének és másoknak is ajánlotta, hogy tud olyan iskolát, ahol az érintett gyorsan szerezhet jogosítványt, illetve az autósiskola képviselőjének adta ki magát a sértettek előtt.

Volt, hogy a férfi az ügyintézés látszatát keltve a sértettel elment az egyik ismert veszprémi tanintézethez, ahol különböző nyomtatványokat íratott vele alá, s már ekkor 250 000 forintot kért a beiratkozásért, majd valótlanul azt ígérte, hogy a képzés részleteiről később küld tájékoztatást. Azonban hiába telt az idő, nem intézkedett, de további 135 000 forintot elkért a férfitól, akinek ez alkalommal átadott egy kitöltött vezetési kartont, egy forgalmi vizsga-minősítő lapot, valamint egy vezetői engedély-igénylő adatlapot. Az elkövető a vezetési kartonra a saját céges bélyegzőjét, míg az internetről letöltött forgalmi-vizsga minősítő lapra az édesapja vállalkozásának bélyegzőjét nyomta rá, a vezetői engedély-igénylő adatlapot pedig egy internetes oldal segítségével készítette, és rászerkesztette az illetékes kormányhivatal pecsétjét. Ezt követően pedig többször valótlanul azt állította a sértettnek, hogy meg fogja kapni a jogosítványát.

Más esetben előfordult, hogy okmányirodai ügyintézés látszatát keltette, vagy épp az okmányiroda nevében küldött olyan hamis tájékoztatást, hogy a jogosítvány elkészült, holott ez oktatás és vizsga hiányában nem is lehetett igaz. Máskor azzal vezette félre a tanfolyam megkezdése iránt érdeklődő sértetteket, hogy az oktató beteg, majd küldött egy valótlan üzenetet, hogy a sértett sikeres vizsgát tett. Két sértett nem adott pénzt a vádlottnak, így esetükben a cselekmény kísérleti szakban maradt. Egyikük még a jelentkezési lapot sem töltötte ki, mert észlelte, hogy az nem eredeti. A vádlott ezek ellenére mindkettőjüket valótlanul arról értesítette, hogy a vezetői engedélyük elkészült.

A férfi a sértetteknek több mint hétmillió forint kárt okozott, melyből néhány sértett összesen 770 000 forintot kitevő kárát térítette meg.

Az ügyészség a vádiratában börtönbüntetés kiszabását, a közügyek gyakorlásától történő eltiltását, valamint 1 705 000 forintnyi jogtalan gazdagodása erejéig, melynek megtérítését a sértettek nem kérték, vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !