Büntetőfékezés után még bántalmazta is a vétlen sofőrt

A Nógrád Megyei Főügyészség fellebbezése nyomán a Balassagyarmati Törvényszék súlyosította annak a férfinek a büntetését, aki az általa elkövetett büntetőfékezés után még bántalmazta is a vétlen sofőrt.

A 42 éves vádlott Bánk felől Felsőpetény irányába vezette gépkocsiját, mikor utolérte a sértett mintegy 70 km/h sebességgel haladó autóját. Sérelmezve, hogy az alacsonyabb sebességgel halad, mint ő, veszélyesen csekély követési távolságot vett fel mögötte, közben többször is rávillogott a távolsági fényszóróval, valamint több kürtjelzést is adott, végül megelőzte.

A manőver után azonnal indokolatlanul lefékezett előtte, amivel hirtelen fékezésre kényszerítette az immár mögötte haladó sértettet. Mindkét gépkocsi megállt, a vádlott a sértett autójához ment, majd szitkozódva, a letekert ablakon át arcon ütötte a férfit. A sértett a további bántalmazástól tartva felhúzta az ablakot, azonban a vádlott az ajtót túlfeszítve nagy erővel kinyitotta, ami nekinyomódott a sárvédő lemeznek és behorpadt. Az autóban a rongálással 59.450,- Ft kár keletkezett.

A vádlott magatartása miatt baleset bekövetkezésének reális lehetősége fennállt, a fékezéssel közvetlen veszélybe sodorta a sértett és a vele utazó felesége testi épségét.

A Balassagyarmati Járásbíróság elsőfokon 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a férfit.

Az ügyészség a vádlott terhére, a büntetés súlyosítása, hosszabb tartamú szabadságvesztés és hosszabb tartamú járművezetéstől eltiltás kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, utalva arra, hogy a szándékos közlekedési bűncselekményeket elkövető vádlottal szemben kiszabott ítéletnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy az elkövető mellett a társadalom további tagjait is visszatartsa a hasonló, országszerte egyre inkább elszaporodó, a közlekedés és a társadalmi együttélés alapvető szabályait nyíltan semmibe vevő cselekmények elkövetésétől.

A Balassagyarmati Törvényszék – egyetértve az ügyészség fellebbezésében írt indokokkal – 1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra súlyosította az első fokú döntést.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !