Szabálytalan előzéssel okozott súlyos balesetet

A Debreceni Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki kellő körültekintés előzött, és ezzel súlyos balesetet okozott - olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A vádlott autóval közlekedett Balmazújváros felől Debrecen irányába a megengedett 90 km/h sebességgel, ahol az úttestnedves, vízfoltos volt. 

A férfi meg akarta előzni az előtte lévő gépkocsit, azonban nem mérte fel az előzéshez igénybe venni kívánt bal oldali forgalmi sáv telítettségét, illetve forgalmát, és így kezdte meg a manővert. A szemből érkező sértett azonnali erőteljesen fékezett, az autót jobbra kormányozva lehaladt a menetiránya szerinti jobb oldali vizes, sáros útpadkára, így ennek köszönhetően a gépjárművek nem ütköztek. A sértett megpróbált visszatérni az úttestre, azonban ekkor elvesztett uralmát a jármű felett, és az úttesten keresztbe fordulva nekiütközött a vádlott  által megelőzött személygépkocsinak. Az ütközés erejétől mindkét gépkocsi megpördült, és a sértett autója az oldalára borulva állt meg az útárokban.

A biztonsági övet nem használó sértett a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló csonttöréses, illetve 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett. A vádlott által megelőzött személygépkocsiban a jobb oldali első ülésen utazó másik sértett többszörös, 8 napon túl gyógyuló töréses sérüléseket, illetve 8 napon belül gyógyuló zúzódásos és hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett. A sértett lépét eltávolították, ez, valamint ujjtörése maradandó testi fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartása miatt következett be a baleset és keletkeztek a sértettek sérülései.

Az ügyben a nyomozást a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a vádlottal szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !