Vádemelés büntetőfékezés miatt - A vétkes sofőrről kiderült, pszichológiailag alkalmatlan a járművezetésre

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki szándékosan akadályozta a mögötte haladót az előzésben, majd hirtelen fékezéssel közvetlen veszélynek tette ki a testi épségét.

A vádirat szerint a 43 éves férfi személygépkocsival a dupla sávos, szalagkorláttal elválasztott útszakaszon Herend felől Veszprém irányába közlekedett. A férfi előzés céljából áttért a belső sávba, ahol járművét utolérte a mögötte a belső sávban már folyamatos előzésben lévő és nála nagyobb sebességgel haladó másik személygépkocsi.

A vádlott az előzés befejezése után - bár lett volna rá lehetősége - nem tért vissza a külső sávba, hanem a belsőben maradva akadályozta a mögötte gyorsabban haladót, aki így néhány méteres közelségbe került hozzá. Az elkövető ekkor ráadásul indokolatlanul hirtelen fékezésbe kezdett, melyet a mögötte lévő sofőr csak vészfékezéssel tudott kivédeni, s ezzel elkerülni az ütközést. A férfi még ezt követően is hosszabb ideig akadályozta a sértett haladását.  

A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy az elkövető nem rendelkezik a biztonságos vezetéshez szükséges pszichológiai jellemzőkkel, és ezért nem alkalmas a járművezetésre.

Az ügyészség a vádiratában végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, továbbá indítványozta, hogy a férfit végleges hatállyal tiltsa el a közúti járművezetéstől.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !