Maradandó sérülést szenvedett a munkás egy debreceni építkezésen

A Debreceni Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az építésvezető ellen, aki szabálytalan munkavégzésre utasította alkalmazottait.

A vádlott építésvezetőként dolgozik egy debreceni építőipari cégnél, amely egy Debrecen belvárosában lévő négyemeletes társasház építését végezte.

Az építkezésre egy raklapnyi tetőszigetelő anyag érkezett, amit a négyemeletes ház építés alatt álló tetejére kellett feljuttatni. A vádlott megszervezte, hogy a szigetelőanyagot daruval emeljék fel a tetőre, és a segédmunkásként dolgozó sértettre bízta, hogy az épület tetején akassza le a raklapot a daru kampójáról.

Amikor a daruról letették az árut az enyhe lejtésű tetőre, a 280 kg súlyú építőanyag a leoldást követően elmozdult a raklapon és ráborult a sértett lábára. A baleset következtében a férfi a jobb comb középső harmadának elmozdulással járó, nyolc napon túl gyógyuló darabos törését szenvedte el. Sérülése következtében a sértettnek többek között maradandó fogyatékossággal járó járásnehezítettsége és végtaghossz-különbsége keletkezett.

Az építésvezető vádlott megszegte az irányadó építőipari, biztonsági és munkavédelmi szabályokat, hiszen nem lett volna szabad az enyhén lejtő tetőre daruval felrakni a szigetelőanyagot, a tetőn rakodáshoz pedig eleve két ember munkájára lett volna szükség. A vádlott annak ellenére is utasítást adott a szabálytalan munkavégzésre, hogy a munkálatok megkezdése előtt a sértett is figyelmeztette a veszélyekre.

A nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság végezte.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlottal szemben maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján, a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !