Kis híján tömegbalesetet okozott az ittasan vezető férfi

Az Egri Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat egy 24 éves férfi ellen, aki Gyöngyösön rövid időn belül több balesetet is okozott. Az ügyészség az egyik balesetben részes fiatalkorúval szemben is vádat emelt. 

Az ittas férfi az ominózus napon kora reggel gépkocsijával felvette kiskorú ismerősét. A férfi egy frekventált kereszteződésben nem adott elsőbbséget a védett úton haladó autónak, így a járművek összeütköztek. A baleset után a férfi és utasa kiszálltak, majd kérdés nélkül azonnal visszaültek és sietve távoztak. A balesetet a vétlen gépkocsi sofőrje könnyű sérülésekkel megúszta.

Néhány perccel később az elkövető egy másik kereszteződésbe is úgy hajtott be, hogy nem tett eleget elsőbbségadási kötelezettségének, így járművével a menetrendszerinti autóbusznak ütközött. Az autóbusz az úttestről letért, szalagkorlátnak és villanyoszlopnak ütközött, majd visszasodródott az úttest baloldali forgalmi sávjába, ahol összeütközött a vele szemben közlekedő, az ügy másik - fiatalkorú – vádlottja által vezetett autónak.

A balesetben összesen hét személy sérült meg, köztük súlyosan a felnőttkorú vádlott is. A férfi kiskorú utasa kétoldali állcsonttörést, valamint súlyos agysérülést szenvedett, nála teljes körű emlékezetkiesés alakult ki, mely maradandó fogyatékosságként értékelendő. A sérülések súlyosságában közrehatott, hogy a kiskorú nem használta a biztonsági övet.

A fiatalkorú - aki egy elkötött gépkocsit vezetett - ijedtében elszaladt a helyszínről, így az ott lévőknek nem nyújtott segítséget. Őt más eljárás keretében jármű önkényes elvételének bűntette miatt már jogerősen elítélték.

A balesetek azért következtek be, mert a férfi kiemelt, táblás elsőbbségi szabályokat szegett meg, amikor nem adott elsőbbséget a védett úton érkező járműveknek.

Az Egri Járási Ügyészség a vádiratában mindkét vádlott vonatkozásában mértékes indítványt tett arra az esetre, ha az elkövetők a bíróság előkészítő ülésén beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A vádhatóság az idősebb férfi vonatkozásában 4 év szabadságvesztés, 4 év közúti járművezetéstől eltiltás és 4 év közügyektől eltiltás kiszabását indítványozza, míg a fiatalkorúval szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !