Fegyverarzenált tartott egy 50 éves férfi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványától eltérően a nyomozási bíró bűnügyi felügyeletet rendelt el az engedély nélkül forgalmazott lőszerek miatt őrizetbe vett férfival szemben. Az ügyészség a legsúlyosabb kényszerintézkedés, a letartóztatás érdekében fellebbezett.

A rendelkezésre álló adatok szerint a fegyverboltot üzemeltető, több lőfegyver tartására is engedéllyel rendelkező 50 éves férfi 2022. februárban és márciusban két alkalommal, összesen 6.000 db 12/70 kaliberű sörétes lőszert értékesített egy általa csak felületesen ismert vásárló részére, melyre a vásárló elmondása alapján engedéllyel rendelkezett.

A férfi a két alkalommal a forgalmazási tevékenységet engedélyező hatóság által előzetesen hitelesített nyilvántartó könyvet nem töltött ki a forgalmazásra került lőszerekről, nem kért a vásárlótól személyazonosságot igazoló dokumentumot, fegyvertartási engedélyt, illetve arról sem győződött meg, hogy engedéllyel rendelkezik-e a lőszereket megvásárló személy. A vásárló rendelkezett ugyan a megvásárolt lőszerekre nézve engedéllyel, ugyanakkor a gyanúsított ilyen tartási engedéllyel nem is rendelkezik erre a típusú lőszerre.

A gyanúsított április 5-én egy másik vásárlónak 1.000 db 20/70-es kaliberű sörétes lőszert értékesített. Ez esetben sem győződött meg arról, hogy a vásárló engedéllyel rendelkezik-e a tartásra, a forgalmazási tevékenységet engedélyező hatóság által előzetesen hitelesített nyilvántartó könyvet nem töltött ki az értékesített lőszerekről, nem kért a vásárlótól személyazonosságot igazoló dokumentumot, fegyvertartási engedélyt. Jelen esetben a vásárló nem is rendelkezett a vásárlás törvényi feltételeinek megfelelő engedéllyel.   

A terhelt lakcímén és tartózkodási helyén elvégzett kutatások során több lőszernek, lőfegyvernek látszó tárgyat is lefoglaltak. A gyanúsított tartózkodási helyként szolgáló Nógrád megyei címén 15 darab lőfegyvert foglaltak le, melyek magyarországi nyilvántartásban nem szerepelnek, jogszerű birtoklásukra nézve semmilyen dokumentáció nem volt. A lőfegyvereknek szlovákiai papírjaik voltak ugyan, de a gyanúsított a behozatal és magyarországi tartás jogszerűségét nem tudta indokolni.

A férfival szemben lőfegyverrel visszaélés miatt folyik a büntetőeljárás, amely 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény.

Bár a gyanúsított lőfegyverek és lőszerek kereskedésével foglalkozik, az azok tartására, kereskedésére vonatkozó szabályokat nem tartotta be, több alkalommal is jelentős mennyiségű lőszert értékesített a jogszabályok teljes figyelmen kívül hagyásával, kontroll nélkül. Ezért az ügyészség a bűnismétlés megakadályozása érdekében letartóztatásának elrendelését indítványozta.

A Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok érdekében elégségesnek tartotta a bűnügyi felügyelet alkalmazását. Emiatt az ügyészség a bírói döntés ellen fellebbezést jelentett be, így a kényszerintézkedésről másodfokon a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !