Kényszermunkára kötelezett egy kiszolgáltatott helyzetben lévő hajléktalant egy szabolcsi férfi

Tíz év fegyházbüntetést indítványozott az ügyészség azzal a férfival szemben, aki munkára kényszerítette a gondnokság alatt lévő sértettet, majd életveszélyesen bántalmazta - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint a sértett hajléktalanként élt, mentális problémái miatt gondnokság alatt állt. A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet 2020 májusában a vádlott rávette arra, hogy költözzön a portájára, ahol szállást ad neki, ennek fejében az állatokat kell ellátnia és elvégeznie az egyéb ház körüli munkákat. 

A vádlott az istállóban szállásolta el a férfit, akinek a munkaideje hajnali öt órától este nyolc-kilenc óráig tartott. Az elkövető rendszeresen bántalmazta, megalázta a sértettet, ha úgy gondolta, hogy nem megfelelő módon végezte el a munkáját. A sértett a gondnokától havonta 20.300 forint családtámogatási pótlékot kapott, amit a vádlott elvett tőle, csupán némi ennivalót és cigarettát biztosított számára. Ha a sértett éhes volt, gyakran kereste fel a közeli népkonyhát.

A 2020. november hó 20. napján a vádlott elégedetlen volt a sértett munkavégzésével, ezért bántalmazta, a földre vitte és megtaposta. Két nap múlva – mivel a sértett fájdalmai miatt nem tudott dolgozni – a férfi ismét bántalmazta, többször megütötte a fejét, a földre kerülő sértettet testszerte ütlegelte, rugdosta. Ezt követően a sértettet gépkocsival elvitte egy másik településre, ahol az utcán magára hagyta. A sértett a bántalmazások miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett a koponyáján és a mellkasán.

A letartóztatásban lévő vádlottat a megyei főügyészség életveszélyt okozva elkövetett kényszermunka bűntettével vádolja, és azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz és nem kéri a tárgyalás megtartását, akkor a bíróság ítélje tíz év fegyházbüntetésre.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !