Horrorbaleset: házilag barkácsolt körfűrész okozta az apa halálát

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt azzal a tompai férfival szemben, akinek a házilag barkácsolt villanymotoros körfűrész gépéről téglavágás közben letört a vágókorong és annak egy darabja a gépet használó édesapját halálosan megsebesítette.

A vádirat szerint a tompai férfi – az ügy vádlottja – és az édesapja 2021 tavaszán házilag közösen barkácsoltak egy villanymotorral ellátott körfűrész gépet, melyet rendszeresen használtak fa- és téglavágásra a vádlott tanyájának felújítása során. A flexgép egy varrógép vázra épült, azonban a fűrésztárcsát és az ékszíjhajtást védőburkolattal, valamint újraindítás elleni védelemmel nem látták el. A törékeny fűrésztárcsa ráadásul alkalmatlan volt építőipari anyagok vágására, mivel ha beszorult, könnyen „berobbanhatott”.

2021. december 14-én délelőtt a sértett megjelent fia tanyáján, hogy a magával vitt téglákat a közösen készített flexgéppel felvágja. Téglavágás közben azonban a gép vágókorongja eltört és annak egy darabja az apa orrnyerge és homloka közé, másik része pedig a mellkasába fúródott. A baleset következtében a sértett olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A sértett halálát az okozta, hogy a vádlott a még szabványos gyári kivitelben is a veszélyes gépek körébe tartozó asztali fűrészgép készítése és üzemeltetése során nem tartotta be a szakmai és munkabiztonsági előírásokat.

Az ügyészség a férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. Bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !