Halálos előzés: ketten meghaltak a 74-es főúton

A Zalaegerszegi Járásbíróság előkészítő ülésén nem jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki egy közlekedési baleset során két ember halálát okozta - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék.

A vádlott éjszakai látási, borult időjárási viszonyok mellett közlekedett a 74. számú főúton egy személygépkocsival. A férfi két munkatársát is szállította, az egyiknek igen, míg a másiknak a vádlotthoz hasonlóan nem volt becsatolva a biztonsági öve. A vádlott előtt egy személygépkocsi, míg az előtt egy vontatóból és egy hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvény haladt. A férfi egy bukkanó előtti útszakaszhoz érve megkezdte a két jármű előzését, azonban amikor a vontató mellé ért, kis mértékű balra kormányzást követően frontálisan összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő Ford típusú személygépkocsival, amelynek nő és férfi utasának biztonsági öve be volt kötve. A Ford vezetője a karambol elkerülése érdekében jobbra kormányzott, de a balesetet már ő sem tudta elkerülni. Az ütközés következtében a két kocsi a mintegy 20-30 méterre lévő vízelvezető árokba borult. A baleset következtében a nő a helyszínen, az autót vezető férfi a kórházba szállítást követően meghalt, míg a vádlott és egyik utasa 8 napon túli, a másik utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott  –  ismerve az adott útszakaszt –, az előtte haladók előzését úgy kezdte meg, hogy a forgalmi sávot olyan távolságban nem látta be, amely az előzés eredményes befejezéséhez szükséges lett volna, illetve a már megkezdett manővert a záróvonal megjelenése ellenére is folytatta.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő és a bűnösségét beismerő vádlottat bűnösnek mondta ki közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, ezért őt 1 év 9 hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

Az ítélet nem jogerős, a közúti járművezetéstől való eltiltást a vádlott és a védője megfellebbezte.

Fotó: MTI/ Varga György

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !