A rendőri intézkedés során bajonettel egy rendőrtisztre támadt a borsodi gyújtogató

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetésének súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak, aki 2021 decemberében rendőri intézkedés során bajonettel egy rendőrtisztre támadt.

Egy Borsod megyei községben 2021. év nyarán két gyújtogatás is történt. Mindkét ügyben a rendőrség látókörébe került a vádlott, akit a rendőrség gyanúsítottként idézett, ő azonban nem jelent meg.

2021. december közepén, kora hajnalban 7 egyenruhás rendőr jelent meg a házánál azért, hogy előállítsa. Az emeleten a rendőrtiszt felszólította a férfit, hogy szobából lépjen ki, és vesse alá magát az intézkedésnek. A terhelt azonban ellenállt, az ajtót bútorokkal eltorlaszolta. Mivel a vádlott az ismételt felhívásnak sem tett eleget, a rendőrtiszt és társa arra kényszerült, hogy az ajtót testi erővel nyomja be. Az elsötétített szobában a vádlott egy 25 cm hosszú pengéjű bajonettel a sértettre támadt, kétszer a mellkasa felé szúrt, amelyet a megtámadott csak reflexszerű kitéréssel tudott hárítani. Rövid dulakodást követően az intenzíven ellenálló elkövetőt sikerült leteperni, kezéből a bajonettet kicsavarni, majd megbilincselték. A rendőrtiszt ösztönös elhárító mozdulatai, valamint társának közbelépése hiányában a tőrdöfések életveszélyes sérülést okoztak volna.

A vádlott elmeműködése súlyos fokban korlátozott volt, ezért őt a Miskolci Törvényszék hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt - a Btk. rendelkezése szerint korlátlanul alkalmazható enyhítéssel - 3 év 6 hó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. 

A vádhatóságnak a büntetés súlyosítására irányuló fellebbezése alapján a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azt indítványozta, hogy a másodfokú bíróság a börtönbüntetést és mellékbüntetést hosszabb tartamban állapítsa meg. Az ügyészségi, valamint a bűncselekmény eltérő jogi minősítését és a büntetés enyhítését célzó védői fellebbezés alapján a Debreceni Ítélőtábla határoz.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !