Kontár módon ivartalaníttatta kutyáját, szegény állat nem élte túl

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be egy állatkínzás bűntettével vádolt nő ellen a Kecskeméti Törvényszékhez, hogy a bíróság a kontár ivartalanításba belepusztuló állat gazdáját 3 évre tiltsa el a kedvtelésből tartott állatok tartásától.

Az ügyben a Kalocsai Járási Ügyészség emelt vádat egy nő ellen. A vád szerint a Solton élő nőnek volt egy négyéves, pincsi fajtájú kan kutyája. Az állat mérges természetű volt, ezért a nő elhatározta, hogy ivartalaníttatja az ebet. 2021. október 17-én kora délután átment a szomszédjához, az ügy másik vádlottjához és megkérdezte tőle, hogy tudná-e ivartalanítani a kutyáját. Az állatorvosi végzettséggel nem rendelkező férfi elvállalta a beavatkozást. A nő – tudva azt, hogy a szomszédja nem ért az ivartalanításhoz – átvitte hozzá a kutyát.

A szomszéd udvarán a nő a kutya fejére sapkát húzott, majd a hátára fektetve egy kempingasztalra rakta és a menekülni próbáló állatot lefogta. Eközben a szomszéd férfi altatás és fájdalomcsillapítás nélkül egy szikével eltávolította az állat ivarszerveit. A szomszéd a szakszerűtlen ivartalanítás során azonban ereket is átvágott, azokat nem kötötte el, így életveszélyes vérzést okozott. A férfi az állat hasfalát is átvágta, ami miatt súlyos keringési zavar lépett fel.

A beavatkozás után – mikor látta, hogy a kutya rossz állapotban van és fájdalmai vannak – a nő egy állatmentő alapítványtól kért segítséget. Az állatot Dunaföldvárra vitték, ahol egy állatorvos szakszerűen ellátta, de a kutya ennek ellenére még aznap éjszaka elpusztult.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, az állatot károsítani, kínozni. Az állaton fájdalommal vagy károsodással járó beavatkozást csak szakirányú végzettséggel vagy megfelelő gyakorlattal rendelkező személy végezhet. A vádlott ezeket a szabályokat megsértette, ami esetén az ügyész is jogosult keresetet indítani.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Kecskeméti Törvényszékhez, hogy a bíróság az állatkínzással vádolt nőt 3 évre tiltsa el a kedvtelésből tartott állatok tartásától, valamint kötelezze a perköltség megfizetésére is. Az ügyész keresetéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !