Hamis bizonyítványokkal üzletelő férfi ellen emeltek vádat

Hamis bizonyítványokkal üzletelő férfi és megrendelői ellen emeltek vádat közokirat-hamisítás miatt - tájékoztatta a Veszprém Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

Az ügy 44 éves, Békés megyei vádlottjának ismeretlen társa 2018 őszén különböző internetes fórumokon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra. A jelentkezők a megadott email címen léphettek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást adott a bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokról, az árról és az átvétel helyéről. Ezután a Békés megyei férfi vette fel a kapcsolatot a megrendelőkkel, és adta át nekik a hamis bizonyítványokat - közölték.

Egy polgárdi férfi 360 ezer forintért a felesége nevére rendelt középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, amelyet később a veszprémi egyetemen benyújtott, de az oktatási hivatal nyilvántartásával történő egyeztetéskor kiderült, hogy az okirat hamis.

A férfitől érettségi bizonyítványt is lehetett szerezni: egy veszprémi férfi 2019 áprilisában 180 ezer forintot fizetett érte. A bizonyítványt - miután értesült a büntetőeljárásról - megsemmisítette. A férfi párja megadta nővérének a bizonyítvány-hamisítók elérhetőségét, aki szintén angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt 380 ezer forintért, de a veszprémi egyetemen erről is kiderült, hogy hamis.

Az ügyészség a hamis bizonyítványokkal üzletelő férfira végrehajtandó szabadságvesztést és a bűncselekménnyel megszerzett 920 ezer forint erejéig vagyonelkobzást kért, a három megrendelőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Arra a vádlottra pedig, aki a hamisítókkal történő kapcsolatfelvételben segítette testvérét, pénzbüntetést indítványozott - olvasható a közleményben.

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !