A rendőrség emlékeztet: három esetben használhatjuk legálisan az autó hangjelző berendezését

A magyar autóvezetők különféle célzattal használják a dudát, hiszen idegesítő lehet, ha valaki indokolatlanul lassan halad előttünk, vagy az út közepén megállva a járdán gyalogló ismerősével beszélget. Bizonyára sokan átéltek már olyat is, hogy a piros lámpánál előttük álló jármű sofőrje elbambul, és nem veszi észre az időközben zöldre váltó lámpát. Akadnak olyanok, akik csak finoman, figyelmeztető jelleggel jeleznek, viszont vannak olyanok is, akik folyamatosan nyomva tartják a dudát.

A szabály előírása szerint hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.  

Tehát három esetben használhatjuk legálisan az autó hangjelző berendezését:

  • balesetveszély esetén: közvetlen veszélyhelyzetben, a személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében,
  • balesetmegelőzési célzattal: ha volt rá reális esélyünk, hogy megelőzzük azt,
  • lakott területen kívül előzéskor: például, ha az megelőzendő jármű a manőver közben balra kanyarodását jelzi.

Ne felejtsük el, hogy a dudálás nem kötelező, csak lehetőség, és az a szükségesnél hosszabb ideig nem tarthat! Fontos megjegyezni, hogy az erre vonatkozó rendelet meghatározása szerint a dallamkürt beszerelése szabálytalan.   

A hangjelzés indokolatlan használata szabálysértésnek minősül. Azonban vannak olyan esetek, amikor a bírság kiszabásától eltekinthet a rendőr, gondoljunk egy - az ifjú párt dudálva kísérő - nászmenetre.

Fotó: police.hu/illuszráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !