Ukrajnából csempésztek Magyarországra cigarettát, több mint 500 millió forint vagyoni hátrányt okoztak

Elrendelte öt férfi letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság egy bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban; a gyanú szerint a cigarettacsempészek több mint 500 millió forint vagyoni hátrányt okoztak - közölte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a gyanúsítottak 2020-ban és 2021-ben Kispalád község külterületén, a zöldhatáron keresztül, rendszeres haszonszerzésre törekedve vámellenőrzés alól elvont, adózatlan cigarettát juttattak Ukrajnából Magyarországra.

A férfiak tevékenységét az elsőrendű és a másodrendű gyanúsított apja irányította, aki miután augusztus 24-én más ügyből kifolyólag büntetés-végrehajtási intézetbe került, átadta az irányítást fiainak.

A bíróság szerint az elkövetők a határon átcsempészett cigarettát Kispalád belterületén különböző ingatlanokon tárolták, ahonnan továbbszállították Fehérgyarmatra, majd értékesítették a dohányárut.

Azzal, hogy a dohányáru utáni jövedéki adót, áfát és vámot nem fizették meg, az állami költségvetésnek a gyanú szerint több mint 500 millió forint vagyoni hátrányt okoztak - tették hozzá.

Az elsőrendű és a másodrendű gyanúsított többször volt büntetve, hasonló bűncselekmények miatt is. A harmadrendű gyanúsítottat a Fehérgyarmati Járásbíróság 2019. május 9-én orgazdaság bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a férfi ennek próbaideje alatt követte el a bűncselekményt.

A nyomozóhatóság kiemelten súlyos, akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja az öt férfit.

A letartóztatás kapcsán megjegyezték, mivel a férfiak munkából igazolható jövedelemmel nem rendelkeznek, fennáll annak veszélye, hogy folytatnák a bűncselekményt. A bíróság szerint tartani lehet attól is, hogy szabadlábra helyezésük esetén a gyanúsítottak elszöknének, elrejtőznének a nyomozóhatóság elől, az eljárásban részt vevő tanúk vagy még ki nem hallgatott bűntársaik jogellenes befolyásolásával, bizonyítási eszközök megsemmisítésével megnehezítenék a bizonyítást.

A végzés nem végleges, a döntést az ügyészség tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !