A tojás az egyik legnépszerűbb reggeli alapanyag, de ha nem megfelelő módon készíted el, akár mérgező anyagok is felszabadulhatnak belőle, amiről sokan nem is tudnak - írta a Femcafe.
A tojás a világ egyik legegészségesebb és legsokoldalúbb alapanyaga. Aligha van olyan háztartás, ahol ne lapulna legalább néhány darab a hűtőben vagy a kamrában, hiszen számos étel nélkülözhetetlen hozzávalója, a süteményektől kezdve a főételeken át egészen a gyors reggelikig. Nem véletlen, hogy az emberek nap mint nap fogyasztják, ráadásul fehérjében gazdag, vitaminokban bővelkedik és a benne található egészséges zsírsavak is támogatják a szervezetet. A legtöbben azonban nem gondolnak bele abba, hogy a tojás elkészítésének módja legalább olyan fontos, mint maga az alapanyag minősége. A modern konyhai eszközök elterjedésével egyre gyakrabban használunk különféle bevonattal ellátott edényeket és serpenyőket, amelyek elsőre praktikusnak tűnnek, hiszen nem ragad le bennük az étel, ám ezek a bevonatok, különösen ha sérültek vagy túl magas hőmérséklet éri őket, komoly veszélyeket rejthetnek. Ha valaki például rendszeresen így készíti a reggeli tükörtojását vagy rántottáját, akkor akaratlanul is mérgező anyagokkal terhelheti a szervezetét. Ez elsőre hihetetlennek tűnhet, pedig a kutatások világosan kimutatták, hogy bizonyos főzési körülmények között nemcsak az étel minősége romlik, hanem az egészségre káros vegyületek is felszabadulhatnak. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy a tojás valódi jótékony hatásait csak akkor élvezhetjük, ha megfelelő módon és biztonságos eszközökben készítjük el.
A modern háztartások egyik alapdarabja a teflonbevonatú serpenyő, amely megkönnyíti a főzést, hiszen nem kell attól tartani, hogy a tojás odaragad a felületéhez. Csakhogy a teflon nem elpusztíthatatlan: a használat során apró karcolások, sérülések keletkezhetnek rajta, amelyek szabad szemmel alig láthatók. Amikor egy ilyen sérült bevonatú serpenyőt magas hőmérsékleten használnak, a teflonból veszélyes vegyi anyagok válhatnak ki. Ilyenek például a perfluoroktánsav (PFOA) és más fluorozott gázok, amelyek belélegezve mérgező hatást fejtenek ki, és már kis mennyiségben is irritálhatják a légutakat. A probléma még súlyosabbá válik, ha a felszabaduló vegyületek az ételbe kerülnek, mert így a szervezetbe jutva hosszú távon is károsíthatják az egészséget. A tudományos vizsgálatok összefüggést találtak ezen anyagok és különféle krónikus betegségek között, többek között a májkárosodás, a hormonháztartás felborulása és egyes daganatos megbetegedések kialakulása terén. A tojás tehát önmagában nem hordoz veszélyt, de ha rossz körülmények között sütjük meg, a serpenyőből származó mérgek teszik azt kockázatossá. Ez különösen azoknál aggasztó, akik napi rendszerességgel esznek tojást, hiszen a folyamatos, apránkénti terhelés észrevétlenül gyengítheti a szervezetet.
A legfontosabb lépés, hogy ne használjunk sérült, karcos bevonatú edényeket, különösen akkor, ha magas hőfokon főzünk vagy sütünk bennük. A tojás elkészítése során érdemes alacsonyabb hőmérsékleten dolgozni, és ha lehet, olyan serpenyőt választani, amely természetes anyagból készült, például öntöttvasból vagy rozsdamentes acélból. Ezek ugyan igényelnek némi odafigyelést, de hosszú távon sokkal biztonságosabbak, mert nem bocsátanak ki veszélyes vegyületeket. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a rossz minőségű, olcsó bevonatos edények fokozottan hajlamosak a káros anyagok kibocsátására, így hosszabb távon nem érdemes spórolni ezen. Ha valaki mégis ragaszkodik a tapadásmentes felületekhez, akkor gondosan ügyelnie kell arra, hogy soha ne hevítse túl az edényt, mert a teflon 260 °C felett már bomlani kezd, és ekkor mérgező gázok szabadulhatnak fel. A tojás tehát valóban egészséges és tápláló reggeli lehet, de csak akkor, ha tisztában vagyunk a veszélyekkel, és betartjuk az alapvető óvintézkedéseket, ellenkező esetben egy látszólag ártalmatlan reggeli szokás akár komoly egészségügyi kockázatot is hordozhat.
