Ukrajnában a fogyatékkal élők többsége is köteles katonaorvosi felülvizsgálatra menni

A fogyatékkal élő férfiakat nem lehet katonai szolgálatra, azonban kötelesek katonaorvosi felülvizsgálatra menni. Ez az új mozgósítási törvény hozadéka, ahogyan azt az egészségügyi ágazatban dolgozó nők esetében is megírtuk. A fogyatékkal élők mozgósítása továbbra is önkéntes marad, ám ehhez szükséges a katonai-egészségügyi bizottság véleménye is - írta a Kárpái Igaz Szó.

A hadköteles korú fogyatékkal élő férfiakat nem mobilizálják, függetlenül attól, milyen csoportba tartoznak. Fontos azonban, hogy nem elég a fogyatékosság megléte, szükséges annak megerősítése a katonaorvos által. Így tehát kötelezővé válik részt venni az orvosi vizsgálaton, amelynek eredményei alapján halasztás kapható a júliusi mobilizáció alól.

A 3. csoportú fogyatékkal élők mobilizációja csak önkéntes alapon történhet, amennyiben fogyatékossága ellenére a katonai-egészségügyi bizottság szerint alkalmas a szolgálatra.

A 2. csoportú fogyatékkal élők mobilizációja is lehetséges a katonai-egészségügyi bizottság véleménye alapján, és csak akkor, ha az érintett személyek kifejezik ezt a szándékukat. Ezek a személyek komoly krónikus betegségekkel küzdhetnek, ám képesek az önellátásra, és nem igényelnek állandó gondozást.

Az 1. csoportba tartozó fogyatékkal élők mobilizációja még saját kérésükre is rendkívül ritka, ugyanis ezek az emberek súlyos betegségben szenvednek, és általában nem képesek önellátásra.

Az új mozgósítási törvény értelmében a 25 és 55 év közötti, 2. és 3. csoportba tartozó fogyatékkal élő férfiaknak kötelező újra egészségügyi ellenőrzésen részt venniük, amennyiben fogyatékosságukat 2022. február 24. után állapították meg. Erre 9 hónap áll rendelkezésükre. Az orvosi bizottság vizsgálatára vonatkozó behívó elektronikus úton érkezik.

Nem szükséges megjelenni a katonaorvos előtt, amennyiben a fogyatékosságot az alábbiak miatt állapították meg:

  • szolgálat közben szerzett sérülés;
  • pszichiátriai rendellenesség vagy intellektuális fogyatékosság;
  • végtaghiány, kéz, láb, vagy egy páros szerv hiánya;
  • onkológiai betegség;
  • bénulás vagy cerebrális parézis;
  • gyermekkorban megállapított fogyatékosság.

A katonai nyilvántartásban lévő fogyatékkal élő férfiaknak frissíteniük kell az adataikat, e követelmény elmulasztása esetén 17 ezer hrivnyás büntetést szabhatnak ki rájuk.